Новини и статии

Чудотворното действие на лимоните

Публикувано в: Хранене и диети 16 February 2011

Не е чудно, че повечето хора обичат жълтите като слънцето, стипчиви и ухаещи на лято лимони.

В новата си книга д-р Пени Стенуей обявява лимоните за чудотворни, способни да облекчат и спрат редица заболявания, като херпеси, затлъстяване, камъни в жлъчката, пикочни инфекции, лошо храносмилане, мускулни болки, запек и още много други.

ХЕРПЕСИ
Лимонът съдържа веществото лимонин, което има антивирусни свойства. То се намира главно в кората, но присъства и в сока. Лимоновото масло лекува херпеса като изкарва въздуха от него.

Приложение: Мажете херпеса с памук напоен с лимонов сок няколко пъти на ден. Може да мажете и със смес от 1 капка лимоново масло и 2 чаени лъжички бадемово масло.
 
НАПЪЛНЯВАНЕ
Лимоните съдържат пектин (естествени фибри и гел), който попива натрупаните мазнини и пречи на абсорбирането им от организма. Освен това пектинът създава чувство за ситост.

Лимонената киселина и пектинът забавят и абсорбирането на захарта след хранене. Затова добавянето на сок от лимон при готвене или поливането на ястията със сок  предотвратява спадането на кръвната захар, което създава чувство за глад и води до преяждане.

Съдържащият се в лимоните витамин С помага на производството на карнитин - аминокиселина, която участва в изгарянето на мазнините.

Учени от университета в Аризона открили, че хората с нормални стойности на витамин С изгарят по време на спорт 30% повече мазнини от тези, които имат недостиг на витамин С. При изследване на жени, страдащи от затлъстяване, които били подложени на диета, било установено, че тези, които приемали витамин С, са свалили двойно повече килограми от жените, които не го пиели.

Приложение: Включете кората и сока от лимон в ежедневната си диета.

КАМЪНИ В ЖЛЪЧКАТА
Повечето камъни в жлъчката са образувани от холестерол. Те се появяват, когато черният дроб или жлъчният мехур не го изхвърлят правилно. Липсата на стомашни киселини /поради остаряване, стрес или приемане на лекарства против киселини/ намалява контракциите на жлъчния мехур.

Приемането на киселинни храни, като лимоновия сок, преди хранене имитира действието на стомашните киселини и помага за контракциите на жлъчния мехур и за изхвърлянето на по-дребните камъчета.

Лимоните са богати и на антиоксиданти, които според учените предпазват от образуване на камъни в жлъчката.

Приложение: Ако имате камъни, изпивайте всеки ден преди закуска по 1 чаена лъжичка сок от лимон и 1 чаена лъжичка зехтин.

УХАПВАНИЯ И УЖИЛВАНИЯ
Жилото на пчелата предизвиква дразнене, защото е алкално и тогава помага лимонената киселина. Тя намалява и неприятното усещане от ухапването от комар.

Приложение: Мажете ухапаното място с памук, напоен с лимонов сок.

ПИКОЧНИ ИНФЕКЦИИ

При инфекция на пикочните пътища по-киселинната урина увеличава болките. Нормалният киселинно-алкален баланс /pH/ на урината варира от 4,5 до 9,5, като идеалният е 5,8 – 6,8. Оказва се, че усвояването на лимоновия сок в организма има лек алкализиращ ефект, който възстановява нормалното състояние на урината.

Приложение: Пийте 2-3 пъти на ден сока на половин лимон или поливайте с него ястията.

ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Калият, който се съдържа в лимоните, регулира течностите в организма, а магнезият в този плод отпуска артериите. Лимоните съдържат флавоноиди, които укрепват кръвоносните съдове. Лимоните овкусяват ястията и могат да се използват като здравословна алтернатива на солта.

Количеството витамин С в един малък лимон увеличава нивото на азотния оксид – газ, който сигнализира на организма да се отпусне и да разшири кръвоносните съдове.

Лимоновият сок наподобява някои медикаменти срещу кръвно налягане, известни като ACE-инхибитори - те блокират производството на хормона ангиотенсин в бъбреците, за който е известно, че свива кръвоносните съдове и покачва кръвното налягане.
 
Приложение: Включете в ежедневната си диета кората и сока на лимона.

РАЗШИРЕНИ ВЕНИ
Лимоните тонизират вените. Те действат на венозните стени укрепващо, стягащо и противовъзпалително.
 
Приложение: Масажирайте краката си със следната смес: 2 супени лъжици бадемово масло и по 2 капки лимоново и лавандулово масло, както и 3 капки масло от кипарис.

ЛОШО ХРАНОСМИЛАНЕ И ПАРЕНЕ В СТОМАХА
Лимоновият сок прави храната по-лесно смилаема, защото неговите киселини премахват мазнините от стомаха. При разпадането в организма на сока и пулпата на лимона се произвежда калиев карбонат, който намалява стомашните киселини. А лимонинът, главният компонент в лимоновото масло, който се съдържа в кората на лимона, предпазва от парене в стомаха. Смята се, че той образува предпазен пласт в хранопровода срещу паренето.

Приложение: Изпивайте чаша топла вода с една чаена лъжичка лимонов сок.

КАШЛИЦА
Маслото от лимон е експекторант. Този вид продукт се използва често при приготвянето на лекарствата срещу кашлица, защото помага на дихателните пътища да изхвърлят секретите.

5-годишно изследване в Сингапур е доказало, че богатата на плодови фибри диета предпазва от хронична кашлица. Учените смятат, че флавоноидите, които имат свойствата на антиоксидантите, предпазват от възпаления и увреждания на белодробната тъкан.
 
Приложение: За успокояване на кашлицата пийте домашно приготвена лимонада или сложете в половин литър вода 2 чаени лъжички счукано ленено семе – друг експесторант – и половин лимон на резенчета, варете на бавен огън 20 минути, прецедете и подсладете с мед.

Може и в купа с току-що кипнала вода да капнете по 2 капки масло от лимон, евкалипт и чаeно дърво, да покриете главата си с кърпа и да вдишвате изпаренията.

ПСОРИАЗИС
Псориазисът е заболяване, при което кожата на тялото загрубява в различни участъци и започва да се лющи, най-често по коленете, лактите и скалпа. Звучи невероятно, но лимонената киселина  в лимоновия сок намалява сухотата и люспенето. Тя помага на кожата да задържа водата и да се чисти от мъртвите клетки. Освен това лимоновият сок съдържа естествен растителен химикал, който е високо чувствителен към ултравиолетовите лъчи и влияе на кожните клетки.

Много дерматолози прилагат срещу псориазис комбинирано лечение - орално приемане на медикаменти и ултравиолетова терапия.

Приложение: Мажете с лимонов сок засегнатите от псориазис участъци няколко пъти на ден и веднага след това ги излагайте за няколко минути на слънчева светлина. След няколко седмици увеличавайте постепенно престоя на слънце.

ЗАПЕК
Лимоните са богати на пектин, който образува гел в червата и улесняват изхождането. Лимоните съдържат и друг вид фибри – целулоза, която поема водата. Тя размеква изпражненията и  ускорява тяхното преминаване през чревния тракт.
 
Приложение: Включете лимоновата кора и сок в ежедневната си диета.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Tova psoriazis da majesh s limonena kiselina shte si e agati i muchenieto,vse pak tova surbi i shte shtipe :X

redovno i po tozi nachin si reguliram kruvnoto naljgane s limonov sok-120 na 80

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.03738 seconds