Новини и статии

Храненето при туберкулоза

Публикувано в: Хранене и диети 13 April 2010

hrani_bogati_na_proteini_3

Диетата при болни от туберкулоза е насочена главно към повишаване на защитните сили на организма. Лечебното хранене трябва да осигури веществата, необходими да компенсират повишения разпад на белтъчините и витамините, прекомерното изразходване на минералите в организма и възстановяването на обмяната на мазнините и въглехидратите.

Особености на правилното хранене при туберкулоза

  • При страдащите от туберкулоза е забавен процесът на окисление в организма, което неминуемо води до недостатъчно усвояване на хранителните продукти. Ако в това време се прекали с яденето, може да се стигне до интоксикация. Затова, независимо че болните от туберкулоза се нуждаят от по-усилено хранене, калоричността на менюто не бива да превишава обичайната норма с една трета.
  • Туберкулозата може да доведе до общо забавяне на обменните процеси в организма, което да доведе до затлъстяване. Затова болните, които са склонни към наднормено тегло, не бива да увеличават в никакъв случай калоричността на приеманата храна, когато туберкулозата е в ремисия.
  • Възможно е болните да страдат от задържане на течности. В такива случаи е необходимо количеството на приеманата готварска сол да се намали до 6 г на ден.

Основни принципи на лечебното хранене

  • Всекидневна употреба на не по-малко от 100 г белтъчини, като не по-малко от половината трябва да бъдат животински - месо, извара, мляко, яйца, сирене.
  • Намален прием на въглехидрати. Пределно допустимата норма, заедно с хляба, е 450 г.
  • Не по-малко от 120 г мазнини дневно. Една трета от това количество трябва да е от растителен произход.
  • Повишен прием на витамини: витамин А - 5 мг, С - 200 мг, В1 - до 5 мг.
  • Течностите трябва да бъдат не повече от един литър на денонощие.
  • Болните трябва да се хранят на 2,5 - 3 часа на малки порции.

Разрешени храни

  • Всички видове хляб.
  • Колбаси с гарантирано добро качество.
  • Всички млечни продукти.
  • Масло. Лесноусвояеми мазнини, богати на витамин А.
  • Яйца - не повече от две на ден.
  • Нетлъсти месни продукти.
  • Нетлъста риба.
  • Хайвер, пастет от черен дроб.
  • Овесени ядки.
  • Плодове и зеленчуци.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.00900 seconds