Новини и статии

Кошмарните сънища ни помагат

Публикувано в: Психично здраве 4 September 2009

Кошмари

На базата на най-новите изследвания в областта на психологията и физиологията на мозъка учените продължават да навлизат в тайните на кошмарните сънища.

Според резултатите от поредното проучване на същността и ролята на лошите сънища, те са един от начините организмът да преработи негативните емоции.  Нощните кошмари спохождат най-често живеещите под силен стрес. Ако по време на страшните сънища човек не се е събудил, значи мозъкът му активно е подпомогнал психиката, преработвайки отрицателните преживявания.

Учените открили, че ако човек се пробужда от нощния кошмар, то процесът на регулиране на емоциите е нарушен. Сънищата подпомагат „преработката" на всички негативни емоции, страхове, преживявания, получени в последно време. По време на сън се активират свързаните с паметта и емоциите мозъчни области. Новата представа за страшните сънища помага на учените да разработят и по-модерни и ефективни методи за решаване на проблема с прекомерния стрес.

Сред тези методи е „проиграване" на образите, при което пациентът започва да си спомня кошмарния сън и съзнателно променя сюжета му.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08977 seconds