Новини и статии

Солта в салама и сиренето ни убива

7 June 2009

Яжте паста, ако захарта в нея е до 30 грама. Нормата за мазнините в шоколада е 20 грама.

Мазнините се делят на  два основни вида - наситени и ненаситени.
Първите определено са вредни, защото повишават холестерола в кръвта и така увеличават риска от сърдечносъдови заболявания. Те се намират в месото, колбасите, каймата, маслото, кашкавала, кекса и бисквитите, кремовете, кокосовото и палмовото масло. Затова е добре да избягвате всички тези продукти. За сметка на това може да наблегнете на ненаситените мазнини. Те се съдържат в зехтина, олиото, рибата, авокадото, ядките и семената. За да се храните правилно, може да се ориентирате по етикетите на продуктите. Ако върху тях пише, че от 100 грама над 20 са мазнини, значи по-добре оставете вкуснотията на рафта. В един шоколад например те са над 30. Ако мазнините в 100 грама са между 20 и 3, този продукт е със средно съдържание на вредните елементи. Под три пък - с ниско. Това разделяне обаче не е достатъчно прецизно. Ако искате да сте съвсем честни със себе си, е добре да погледнете и каква част от мазнините са наситени. Ако са повече от 5 грама на 100, оставете продукта.

Захарта е най-голямото изкушение за повечето хора. Тя скапва зъбите и ви кара да трупате кила. И тук етикетите ще ви дойдат на помощ. Когато ги четете обаче, трябва да внимавате не само за количеството захар, а и за допълнителните съставки като глюкоза, фруктоза, малтоза, мед, инвертирана захар. Ако видите някоя от тези съставки, значи в лакомството има доста добавена сладост и е особено вредно. Друг ориентир е нивото на въглехидратите. Ако захарта в тях е над 15 грама на 100, забравете за този сладкиш. Това означава, че в една паста от около 200 грама захарта не трябва да е повече от 30. За ниско се смята съдържанието на захар до 5 грама на 100.

Солта е последният заклет враг на здравословното хранене. Тя повишава кръвното и така вреди на всяка част от организма ни. Освен това увеличава риска от инсулт. Повечето хора смятат, че не прекаляват с нея, ако не посягат редовно към солницата. Това обаче е доста погрешно, защото вредната съставка е в повече при почти всички фабрикати. Около 75% от солта на ден човек поема точно с готовите ястия и продукти като салама или сиренето. Ако солта е повече от 1,5 грама на 100, забравете за това изделие. Дори това да са най-вкусните пушени гърди, които някога сте яли. Ниско съдържание е 0,1 грама на 100. Нормалното е между двете крайности.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13113 seconds