Новини и статии

Теглото в юношеството и рискът от множествена склероза

Публикувано в: Любопитно 9 November 2009

Наднорменото тегло отключва множествена склероза

Мащабно изследване, обхванало 238 000 жени, е установило, че наднорменото тегло през юношеството удвоява риска от множествена склероза, съобщи Би Би Си.

Учени от Харвард твърдят, че теглото през детството и в зрялата възраст не се асоциират с подобна опасност. Участниците е трябвало да определят формата на тялото си върху различни диаграми съответно за 5, 10 и 20 -годишно възраст. Тези, които са имали ИТМ 30 или повече на 18-годишна възраст, били два пъти по-застрашени. Резултатите остават същите, дори когато се вземат предвид наличието на вредни навици (тютюнопушене) или нивото на физическа активност.

Предишни проучвания показват, че високите нива на витамин Д са свързани с намаления риск от неврологичното заболяване, а затлъстяването се асоциират с ниски нива на витамина, посочват учените.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.09258 seconds