Новини и статии

Възрастни стволови клетки също могат да се преобразуват в сърдечни

Публикувано в: Здравни новини 4 December 2009

dental_heart_health

Американско изследване доказва, че възрастни стволови клетки могат да се използват за възстановяването на сърдечни тъкани, увредени след инфаркт, съобщи Science Daily.

Учени от университета "Ръш" провели изпитания със стволови клетки от донорски костен мозък за възстановяването на пациенти с инфаркт. Резултатите, които ще бъдат публикувани в Journal of the American College of Cardiology, показват, че клетките са се трансформирали и помогнали за изграждането на нови кръвоносни съдове, снабдяващи сърцето с кислород. Изследването, обхванало 53 пациенти, е най-убедителното доказателство, че възрастните стволови клетки могат да се превърнат в сърдечни клетки, които да помогнат за възстановяването на увредения орган.

Досега се смяташе, че способност да се превръщат в различни типове клетки имат само ембрионалните стволови клетки.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

http://www.stvolovikletki.org/

Извинете ме за линка, в случая става въпрос за некомерсиален проект, който може да бъде полезен за много хора. Информацията за стволовите клетки в България е много разпиляна и недостатъчна, а тук сме се опитали да съберем всичко накуп. Дано сме полезни!

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17456 seconds