Новини и статии

Защо да кажем "НЕ" на цигарите?

Публикувано в: Здравни новини 25 January 2010

stopsmokinghypnosis

Предлагаме ви няколко оптимистични причини, които ще ви накарат да се замислите защо е по-добре да откажете този вреден навик и най-вече ще научите какво ще спечелите от спирането на цигарите.

Ще спите по-добре - Според изследване на университета „Джонс Хопкинс", хората, които пушат, се оплакват четири пъти повече, че не са отпочинали дори след сън, отколкото тези, които не пушат. Спирането на никотина помага за изчезването на сънните разстройства.

Ще чувате ясно звуците и музиката - Установено е, че при пушачите вероятността от загуба на слуха е със 70% по-голяма, отколкото при непушачите.

Ще съхраните зрението си - Излагането на цигарен дим удвоява риска от появата на макулна дегенерация - заболяването, което най-често води до пълна слепота.

Ще се наслаждавате максимално на храната - Доказано е, че пушенето намалява вкусовите качества на храната, която човек поглъща, и съответно удоволствието от нейната консумация.

Ще намалите риска от ПТП - Интересна статистика, публикувана преди няколко години в популярно канадско списание за медицина, показва, че при пушачите рискът от катастрофи по пътя е двойно по-голям, отколкото при непушачите.

Ще съхраните цветовете на стените си за по-дълго време - Цигареният дим води до появата на упорити жълти петна върху боядисаните стени или новите тапети.

Раните ви ще зарастват по-бързо - Редица мащабни изследвания разкриват констатацията, че пушачите се възстановяват много по-бавно след хирургични интервенции, пластични операции, дентални процедури (като вадене на зъби) и др.

Ще ядете по-малко - Според диетолозите пушенето е свързано с увеличения прием на калории вследствие на консумацията на богати на сол и холестерол храни.

Ще се радвате по-дълго на косата си - Мъжете, които пушат, оплешивяват два пъти по-често от тези, които не палят.

Ще подобрите сексуалния си живот - Пушенето влияе негативно върху циркулацията на кръвта, а оттам и на представянето ви в леглото, независимо дали сте мъж или жена.

Ще вдишвате по-малко микроби - Ново изследване установило, че цигарите буквално гъмжат от микроби, които могат да бъдат вдишани заедно с дима. Все още не е напълно ясно дали тези микроби могат да ви разболеят, но рисковият фактор не може да бъде пренебрегнат.

Ще престанете да давате лош пример на децата си - Да, тук за съжаление поводи за съмнение няма. Статистиката е категорична - децата на пушачи също стават пушачи два пъти по-често.

Ще имате по-малко бръчки - След 10-годишно пушачески "стаж" процесът на стареене на кожата се ускорява. Цигареният дим свива нейните кръвоносни съдове и уврежда тъканите, които й придават сила, жизненост и еластичност.

Ще живеете по-дълго - Всяка цигара, която изпушвате, съкращава очакваната продължителност на вашия живот с 11 минути. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

zasto e ne obhodimo da ne pu6im vigarite

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10597 seconds