Лекарства

Потребителски отзиви за Нистатин Актавис

Оценка

  • 5 от 6

Базирана на 1 мнение

Съдържанието в потребителските отзиви представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице. Винаги се консултирайте с лекар или фармацефт преди употребата на Нистатин Актавис.

Отзиви за Нистатин Актавис (виж информация)

Дрожди в стомяшно чревния тракт. За щастие от вид който не предизвиква системна кандидоза. Оплакванията са болки в мускулите на краката и корема, като нямаш сили понякога и за най-елементарни неща. Дисбактериоза, като микробното число беше над 10000/мл. (период на лечение - от 1 до 2 години)

Лечението започна с други антимикотици - миконазол, флуконазол, ... ,като периодично се правеше антибиограма за да се следи за резистентност на щамовете.
Последва и лечение с нистатин. Съгласно това което знам от водещи специалисти е че практически много рядко може да се наблюдава някаква резистентност към нистатина, но трябва да се правят изследвания, защото не се знае, какво може да излезе ...
Приемах нистатин повече от година в дневни дози 8-10 табл, по 500 000 UI.
Паралелно с лечението още от самото начало на приема на антимикотиците (а всъщност и от преди това) съм приемал редовно пробиотици., Все пак ефекта от тях започва да става значим чак след като лечението дистигне един по-напреднал етап - при това лечението беше много ефективно.
Докато се провежда лечението е необходимо да се провежда периодично консултация с компетентен лекар специалист - миколог.
Необходим е и периодичен контрол, защото всички системни микотици са в различна степен токсични за черния дроб и др.
Нистатина не се резорбира практически през лигавицата и няма съществена токсичност вследствие изключително ниската резорбируемост през лигавицата, но повтарям необходима е периодична консултация с миколог, защото понякога може да има и странични ефекти.
Все пак при мен щама не предизвикваше системни микози, а беше само в стомашно чревния тракт и това даваше възможност лечението да се провежда продължително време само с нистатин.
При системни микози положението е несравнимо по-тежко и да Ви пази Бог.
Тогава вероятно единственото място където може да ви помогнат е Националния център по заразни и паразитни болести.
Докато съм приемал нистатин (повече от година), при мен не са се проявявали някои от страничните ефекти (като белене на дланите и др. подобни) за които споменава Румен Антонов в автобиографичната си книга, но случая с мен е сравнително лек.
Относно приема на пробиотиците, мога да кажа, че един от добрите е Нормофлор на Део - Дан, но е добре да бъде комбиниран и с други, както и с някои видове кисело мляко, които подпомагат общо възстановяването на нормалната чревна флора.
За сведение една позната лекарка-педиатър ми каза, че нейната внучка след дисбактериоза вследствие лечение с антибиотици, е трябвало да се възстановява в продължение на няколко години през което време е приемала непрекъснато пробиотици (но доколкото разбрах не е имала значима колонизация от дрожди). Възстановяването е било повече от две години - тя каза 3-4, но това е до момент в който практически не е можело да се регистрира (включително субективно) някакви проблеми.
Ще добавя, че прилагах и сега също прилагам, препоръчваното от Петър Димков лечение с дистилирана вода и сода. В интерес на истината аз не ползвах дистилирана вода, защото ми беше трудно да я доставя в такива количества, а нямам в къщи дистилатор. Все пак това трябва да се прави внимателно, като след месец лечение трябва да се прави почивка. Изрично подчертавам, че дневно не прябва да се приема повече от една чаена лъжичка сода бикарбонат, при условие, че няма някакви странични проблеми или непоносимост. При деца трябва да се внимава много и това което ми е известно, че дозата трябва да е поне два пъти по-малка. Содата бикарбонат се приема сутрин на гладно след като е разтворена в 200 мл. дистилирана вода. След 10 мин се пие една чаша дистилирана вода, а след още 10 мин се закусва. На обяд и вечер, 10 мин преди ядене се пие по 200 мл. дистилирана вода, както и 2-3 часа след ядене също.
Подчертавам, че дневно се пие най-много една чаена лъжичка сода бикарбонат и при условие че няма някаква непоносимост.

Беше ли този отзив полезен за вас? Да Не

Нередност

10 от 10 потребителя намират този отзив за полезен.

Page generation time: 0.03454 seconds