Новини и статии

Алергичният ринит има сериозни последици

Публикувано в: Превенция и хигиена 31 December 2009

highresallergysufferer

Алергичният ринит е заболяване, което не бива да се подценява, защото неговите последици са доста сериозни. Това сподели д-р Мариана Мандаджиева, началник на отделението по алергология към Клиниката по дерматовенерология и алергология на Военномедицинската академия. 

„Нелекуването на ринита може да ускори появата на бронхиална астма. На следващ етап води до тотална обструкция или запушване на носа, много често съпътствано със спиране на дишането през нощта (т.нар. сънна апнея), което обременява сърдечната дейност и води до тихи инсулти и инфаркти", подчерта д-р Мандаджиева. Освен това болестта е причина за увреждане на слуха в ранна детска възраст, както и за появата на хроничен синузит.

Алергичният ринит се среща през цялата година. Според д-р Мандаджиева причината за това е все по-широкото приложение на термоизолацията в домовете. „По този начин се нарушава проветряването на жилищата и се създава една оптимална среда - около 21-22-23 градуса, за развитие на домашните микрокърлежи", посочи алерголожката. Все по-често заболяването се предизвиква и от плесенните алергени, замърсеността на въздуха, от косми и пърхут от различни животни.

Мерките, които могат да се вземат, са: помещенията да се проветряват и да се почистват по-често, да се намали влажността в жилището, в стаите да се подържат по-ниски температури, да се махнат старите дюшеци, да се ползват възглавници, които се перат, домашните любимци да се отстранят от жилищата или поне често да се ползва прахосмукачка, за да се намали количеството на отделяните алергени.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

преди 3 год заживях в южна Испания никога не съм имала ринит, а камо ли астма дори и никога не съм пушила, първата година се чувствах добре, но втората година започнаха да се образуват червени петна по цялото ми тяло с дребни пъпчици, които много сърбят изписаха ми паста за мазане и хапчета срещу незнайна алергия....пиша подробно всичко това , защото това са били първите сигнали за предстояща по силна алергия, постепенно всичко отшумя и след 6 м една нощ се събудих с пристъп, не можех да дишам биха ми урбазон и само след 24 ч след това имах всички симптоми на алергичния ринит , тук обаче лечението е на много високо ниво направиха ми всички възможни тестове, изследвания, дори скенер на гърдите и на синусите , лекувам се с ЕБАСТИН 20 мг всеки ден а през май месец когато нещата се засилиха ми назначиха веднъж седмично ТРИГОН депо , сега постепенно намалявам ебастина през ден докато напълно го премахна, оказа се , че имам алергия към цветовете на маслините а аз живея в близост до прекрасна маслинова горичка:(

От години не мога да спя от ринира. Държах в ръка носна кърпа. Заспивам по някога само на зори и сутрин. Спя с отворена врата, не полчзвам парно, но нищо не помага...

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11549 seconds