Новини и статии

Бацили променят теглото ни

7 June 2009

Около 100 трилиона живеят в корема ни. Съставът им във всеки човек е различен.

Бактериите в нашия корем имат вина за това точно колко тежим и как изглеждаме с прилепнали блузки или панталони, откриха американските учени. Доскоро се смяташе, че във всеки човек живеят едни и същи видове микроорганизми. Току-що завършили изследвания обаче показват, че това не е така. Различни бактерии обитават стомаха на дебелите и на слабите хора, сочат изследванията на учените в медицинския университет във Вашингтон. Техните качества пък определят доколко и как ще се усвои храната, която поемаме.

Около 100 трилиона бактерии живеят в храносмилателната система на човек. Ако всички те се извадят и претеглят, ще се окаже, че тежат около 1 кг. Предполага се, че те са от 300 до 1000 различни вида. Сред тях са млечнокиселите, тези от рода на Ешерихия или бифидобактериите. Ролята на всички тях е да подпомагат смилането и усвояването на храната. Това става чрез производството на специални ензими, които разграждат въглехидратите, фибрите или мазнините. Други произвеждат витамин К или В, които организмът ни сам не може да синтезира. Те участват и в разграждането на някои лекарства или унищожаването на хормони, които в момента не са нужни. Някои от бактериите помагат при разчистването на канцерогенни елементи, други ни пазят от инфекции или автоимунни заболявания като диабет тип 1.

Въпреки това многообразие учените доскоро смятаха, че във всеки човек има едни и същи микроорганизми. Изследванията на различни семейства обаче показаха, че съставът на бактериите в корема на хората е различен. Той не е бил еднакъв дори у близнаци. Разликите обаче са били по-малки при роднините, отколкото между хора без кръвна връзка. Учените са открили, че съществуват несъответствия дори при бактериите от един и същ вид у различните хора. Те са установили различия в 300 бактериални гени. Това определя нееднаквата обмяна на въглехидратите и мазнините в микроорганизмите. Оттам пък се променя и обмяната на веществата в отделните хора. Тези открития ще дадат ново разбиране на проблемите с наднорменото тегло и затлъстяването, категорични са учените.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.07196 seconds