Новини и статии

Билковите добавки повишават нивото на олово в кръвта

Публикувано в: Превенция и хигиена 27 November 2009

herbalvitamins

Американски учени са установили, че някои билкови добавки могат да повишат нивата на олово в кръвта на жените, съобщи Ройтерс.

Изследването, публикувано в Journal of General Internal Medicine, е обхванало 12 807 доброволци на възраст над 20 години. Специалистите са установили, че жените, които употребяват подобни добавки, имат 10% повече олово в кръвта. Подобни данни обаче не са открити при мъжете. При проучването на различни видове билкови продукти са отчетени и по-високи стойности на метала - между 20 и 40%.

Не са намерени доказателства за токсичността на оловото, но участниците са използвали малки количества добавки, което ограничава възможностите за откриване на опасни билкови продукти. Необходими са още проучвания, които да подкрепят теорията за връзката между оловото и билковите добавки, допълват учените.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16876 seconds