Новини и статии

Червена детелина и лен помагат при менопауза

Публикувано в: Любопитно 7 October 2009

Червена детелина

Червената детелина и лененото семе намаляват при 70% от жените в пременопауза и климактериум горещите вълни и изпотяването, а при 50% - безпокойството и нарушенията на съня. Това каза ендокринологът проф. Лидия Коева.

Във Варна продължават безплатните консултации на жени в менопауза. Днес от 9:00 до 14:00 часа в ДКЦ „Владиславово", а в петък в ДКЦ IV „Св. Марина" всички, които желаят, могат да научат повече за климактериума, както и да си направят безплатно изследване на фоликулостимулиращия хормон в урината, който показва дали функцията на яйчниците затихва. Инициативата е част от националната кампания „Съюзник на жената в менопауза".

Основните симптоми на настъпващия климакс са горещи вълни, съчетани с изпотяване, нощно събуждане и безпричинна раздразнителност. За преодоляване на неприятните симптоми е необходимо лечение. Специалистите препоръчват хормонозаместваща терапия с естрогени. Все повече жени се обръщат и към фитоестрогените (вещества от растителен произход), които нямат странични ефекти. Те частично компенсират липсата на естрогени до ниво, от което зависят външният вид и здравето на жената, посочи проф. Коева.

Освен червената детелина и лененото семе, богати на фитоестрогени са соята, куркумата, билката черен кохош и други.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15385 seconds