Новини и статии

Децата и учениците са уязвими на вирусни инфекции

Публикувано в: Бременност и майчинство 17 September 2009

Дете с настинка

Малките деца и учениците са една от рисковите групи за развитие на вирусни инфекции през есенно-зимния сезон след откриването на учебната година. Най-важните действия за ограничаване на разпространението на вирусни агенти е поддържането на добра хигиена, осигуряването на пълноценно хранене и престой на открито.

Доц. Маруся Лилова, началник на клиниката  по педиатрия на болница „Токуда", препоръчва в следващите месеци децата да бъдат пазени от контакт със заразно болни хора, а при симптоми на остра инфекция да останат вкъщи до оздравяването си, а в най-добрия случай - и седмица след това.

Противогрипна ваксина трябва да се поставя след консултация с лекуващия педиатър, а за често боледуващите деца - да се обмисли имунизация срещу пневмококи.

Пълноценното дневно меню на всяко дете трябва да включва млечни и месни продукти, много пресни плодове и зеленчуци, които са основен източник на витамини. Най-ценен за профилактиката на острите респираторни заболявания и грипа е витамин С заради мощния му антиоксидантен ефект и протекцията, която осигурява на всички органи и системи.

„Ако приемът на витамин С с храната е недостатъчен или детето се намира в условия, които крият риск от заразяване /училища, детски градини, ясли и др./, е уместно да се прави дозирана профилактика с този витамин, която да не е непрекъсната и по възможност назначена от педиатър", допълва доц. Лилова.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19734 seconds