Новини и статии

Дивечовото месо - опасност от трихинелоза

Публикувано в: Превенция и хигиена 8 December 2009

boar_470x300

Трихинелите са вид кръгли паразитни червеи, които могат да живеят и да се размножават единствено в тялото на гостоприемник. В природата това са най-често месоядни животни. Неслучайно трихинелозата е най-разпространена в селските райони, където масово се отглеждат прасета, както и сред ловните общности, когато се пренебрегнат правилата за определяне на годността на дивеча и за начина на приготвяне на ястията.

Когато човек се храни с недостатъчно топлинно обработено месо, съдържащо ларвите на трихинелата, паразитът попада в организма и за няколко седмици се възпроизвежда. При леките форми на трихинелоза - когато в организма са попаднали сравнително малък брой паразити - първоначално е възможно да няма никакви симптоми. Средните и тежките форми на заболяването започват с общо неразположение, диария, спазми и болки в червата. Около седмица след заразяването възрастните женски трихинели снасят ларви, които проникват в чревната стена, попадат в кръвообращението и се разпространяват в различни тъкани и органи, включително в мускулатурата. Това масово навлизане в тъканите често причинява висока температура, мускулни болки, зачервяване на очите и подуване на клепачите (като израз на алергична реакция срещу чуждите организми), главоболие, обща слабост.

Медицинска помощ трябва да потърси всеки, който получи някои от гореописаните симптоми седмица след консумацията на дивеч или друго месо, придобито извън стандартите на масовата търговска мрежа. Понякога не е лесно да се установи наличието на трихинелоза. Кръвната картина обикновено показва увеличение на еозинофилите, но те могат да се променят и при други заболявания и състояния.

Съществуват специфични тестове, които показват наличието на антитела срещу паразити, но те се позитивират няколко седмици след заразяването. По-рядко се налага извършването на мускулна биопсия, при която лекарят може да види под микроскоп в малка проба от мускул самите ларви.

Тежките усложнения при трихинелоза са сравнително редки, но не са изключени. Те се получават при масирано проникване на ларвите в жизненоважни органи. В съответствие с това могат да възникнат миокардити, менингити, бронхопневмонии, бъбречни възпаления.

Лечението включва прием на антипаразитни медикаменти, които са особено ефективни, ако се приложат във фазата, когато паразитите са ограничени в червата и не са проникнали в други тъкани. При по-напредналите стадии се прилагат кортикостерoиди и противоболкови средства, както и лечение при съответните усложнения.

За да се предотврати заразяване, не употребявайте дивечово месо, което не е изследвано от специалист. Приготвяйте всички месни ястия при достатъчно висока температура за продължително време, за предпочитане печене или варене пред пържене.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

4 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Някой да каже при колко градуса умира тази бъктерия за да е по ясна каква да бъде термичната обработка.
И вярно ли е ,че ако месото стои 3 садмици във фризер замразено също може да се консумира без проблемно.

какво значи "недостатъчно топлинно обработено месо" ?! не подвеждайте народа консервацията и термичната обработка на заразено месо по никакъв начин не могат да повлияят на ларвите!!!!!!!!!

Не можете да се заразите по описания механизъм. Заразяването с трихинелоза става при консумация на месо на заразено с трихинели.

Може ли да се зарази човек от заразена дива свиня с трихинелоза, ако по време на обработката на месото, се е порязъл?

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.00951 seconds