Новини и статии

Гневът намалява шансовете за бебе

Публикувано в: Здравни новини 5 June 2009

Проблемите с щитовидната жлеза пречат на жената да забременее

Около 15% от населението в детеродна възраст, или всяко шесто семейство, се сблъсква с безплодието, сочат световните статистики. Това означава, че у нас над 270 000 двойки не могат да имат деца без помощта на медицината. Това е сериозен проблем, който се дължи на много заболявания както при мъжа, така и при жената. При 25% от двойките пък причините са и при двамата партньори.

Стерилитетът е състояние, при което една двойка не може да има дете, след като е опитвала поне година. Причините за това могат да са както у мъжа, така и у жената. За форма на стерилитет се приема и невъзможността да се задържи плодът в резултат на спонтанен аборт.

В повечето случаи няма никакви видими признаци и симптоми, които могат да покажат безплодието. Много от рисковите фактори за стерилитет са сходни и за двата пола. Сред тях са възрастта на партньорите, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, полово предаваните заболявания, наднорменото и поднормено тегло. Опасна е и работата във вредни условия - при токсини, радиация, вредно влияние на околната среда, високата температура, на която се излагат тестисите, тежкото физическо натоварване, емоционалното напрежение. Освен това има и индивидуални причини при двата пола, които водят до стерилитет. При жената това са непроходими или трудно проходими маточни тръби, хормонален дисбаланс - липса на овулация, поликистозни яйчници, недостатъчност на лутеалната фаза, изчерпан яйчников резерв, проблеми с щитовидната жлеза, ендометриоза, инфекции, имунологични и генетични смущения. Най-честите причини за стерилитет при мъжа пък са разширените вени на тестисите (варикоцеле), неспусналите се или късно установилите се в скроталната торбичка тестиси (крипторхизъм), хормонални проблеми, генитални инфекции, проблеми с простатата, прекарана заушка след пубертета, имунологични или генетични смущения.

Първото изследване, с което се установяват причините за безплодието при мъжа, е спермограмата. Спермалният анализ е безболезнен. Необходимо е мъжете да спазят от 3 до 5 дни сексуално въздържание и да  посетят ембриолог към клиниката по стерилитет. Там на партньора ще се предостави специален стерилен контейнер, за да отдели еякулат и след два часа двойката ще има отговор на много въпроси. Ако параметрите на спермалния анализ не са в границите на нормата, изследването ще се повтори и ще се направят доуточняващи прегледи - хормонални и генетични. Също така мъжът ще трябва да посети уролог. В редки случаи може да се наложи операция и биопсия от тестиса, за да се установи причината за влошената сперматогенеза и да се избере подходящ метод на лечение или асистирана репродукция. Изследванията на партньорката обикновено започват с гинекологичен преглед и ултразвук при специалист по стерилитет, изследвания за микроорганизми и на репродуктивните хормони. За да се провери проходимостта на маточните тръби, се използват различни диагностични методи. Един от тях е цветната снимка на маточните тръби (хистеросалпингография). Тя представлява рентгенова снимка на репродуктивните органи на жената, като се използва контрастно вещество, което изпълва матката и фалопиевите тръби. Друг такъв метод е хистеросонографията. Тя се осъществява с помощта на ултразвук и контрастно вещество. И двата метода за диагностика се извършват от акушер-гинеколог. Прецизен оперативен метод е лапароскопията. При нея през коремната кухина се вкарва малък оптичен уред (лапароскоп), чрез който се прави оглед на репродуктивните органи на жената. Процедурата се извършва в болнични условия под обща анестезия и може да бъде диагностична, а при необходимост и терапевтична. При неизяснени причини за стерилитет и повтарящи се неуспешни бременности се препоръчват имунологични и генетични изследвания в специализирани центрове.

Лечението на стерилитета може да бъде консервативно и хирургично, както при мъжете, така и при жените. В голяма част от случаите дава резултат и е възможно жената да забременее по естествен начин веднага след лечението. Понякога обаче това не е възможно - при тежък мъжки фактор, двустранно запушени маточни тръби и др. Тогава се налага прилагането на асистирана репродукция. Асистираните репродуктивни методи са различни. Сред тях са вътрематочна инсеминация и ин витро оплождането. Средно стойността на един цикъл "ин витро" за двойка излиза от порядъка на 4000 до 6000 лева. Освен финансовото натоварване двойката е подложена и на силен психологически стрес. Всеки етап от процедурата е момент, който трябва да се преодолее, за да се продължи напред. Повечето центрове по стерилитет се намират в София, а също и в големите областни градове - Варна, Пловдив, Плевен. При семействата от по-малките градове се прибавя и необходимостта от ежедневно пътуване, нощуване, отсъствие от работа. Понякога тези причини са сериозна пречка двойката да потърси навреме адекватно лечение.

Специалистите, занимаващи се със стерилитет, са малко, не всеки акушер-гинеколог е достатъчно квалифициран, за да направи адекватно лечение в дадения случай. Загубеното време може да се окаже най-малкият проблем, с който двойката се е сблъскала. Както при всички заболявания, така и при стерилитета, пораженията вследствие на неправилно лечение могат да се окажат фатални и непоправими. Затова профилактичните прегледи, навременното откриване и лекуване на заболяванията, които водят до стерилитет, са ключови за една двойка да има деца.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Неща, които не се знаят...

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.09889 seconds