Новини и статии

Как да поддържаме форма без спорт

Публикувано в: Фитнес и тонус, Любопитно 20 October 2009

djoging

Няма нужда да се потим всеки ден във фитнеса...На всекиго е известно, че движението е здравословно. Съществуват обаче и начини за поддържане на добра форма без да се налага да се потим във фитнеса или да тичаме в дъжда. Какви са те?

Статистиката сочи, че само 20% от германците спортуват редовно. По-голямата част искат да се движат, но без да се напрягат. В последно време спортната медицина подкрепя този начин на мислене. Според учените не е необходимо да бягате по един час всеки ден, за да сте във форма. Достатъчно е да се движите малко повече през деня. В книгата си "Как да поддържаме форма без спорт" проф. Ханс Блос обръща внимание на изследване, направено в САЩ. В рамките на осем години е била тествана трайността на запазване на добрата физическа форма на 13 000 души, които редовно карали велоергометър. Резултатите показали, че дори и най-малкото движение е достатъчно за здравето.

Голяма доза от необходимото за една добра форма движение можем да си набавим от ежедневните дейности, които извършваме. Например в домакинството: гладенето, изкачването на стълбите и чистенето с прахосмукачка могат спокойно да конкурират джогинга или карането на колело, в зависимост от бързината и честотата, с която извършваме конкретното действие. Нещо повече, според проф. Ханс Блос, ако някой само прави джогинг, тренира единствено физическата си издържливост, а това се отнася и за обикновеното движение всеки ден. Ето защо той препоръчва половинчасови разходки три пъти в седмицата. Това подобрява кръвообръщението и намалява риска от инфаркт и инсулт. Не забравяйте да си оправяте леглото сутрин - това тренира мускулите и се предпазвате от болки в кръста и от остеопороза. Гладенето пък засилва концентрацията и предпазва от артроза.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.06670 seconds