Новини и статии

Какво знаем и не знаем за кафето

Публикувано в: Любопитно 10 November 2009

kafe

Едно сравнително разпространено мнение за кофеина е, че предизвиква зависимост. Всъщност едва 10-15 % от най-големите любители на кафе изпитват дисконфорт, ако спрат кафето - евентуално главоболие или раздразнителност.

Няма научно изследвани симптоми за абстинентен синдром, свързан със спиране на консумацията на кафе. Кафето е полезно за храносмилането защото помага срещу запек и може да попречи на формиране на камъни в жлъчния мехур. Установено е, че то е добро и при спортна дейност. Кофеинът намалява чувството на умора, подобрява дишането и увеличава капацитета на мускулните контракции. До 2004г. кофеинът е считан за допинг. Кофеинът обаче е противопоказан при приемането на някои медикаменти. Не бива да се консумира кафе при лечение с антибиотици, особено ципрофлоксацин, както и медикаменти, съдържащи теофилин /някои сирипи за кашлица и лекарства при астма/. Смята се, че кофеинът е добро средство за намаляване на мигрената. Той има аналгетично действие, особено в съчетнание с аспирин или парацетамол, и е съдосвиващо средство. Тези положителни ефекти на кафето обаче са налични само при умерена консумация.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18019 seconds