Новини и статии

Непушачите са с по-високо IQ

Публикувано в: Любопитно 24 February 2010

imgnamesmoking_and_intelligence50226711imagessmoking_cessation_eb219ef1fa7b807635be49e1f7c3bd39

Непушачите имат по-високо IQ от пушачите, а повече цигари задълбочават разликата, показва изследване на 20 000 израелски наборници.

Д-р Марк Уейзер и колегите му от Медицинския център Шеба в Тел Хасхомер е открил, че непушачите са имали средно 7,5 IQ точки повече от пушещите по кутия на ден. „Подрастващите с ниско IQ може да станат обект на програми за предотвратяване на пушенето", заключва изследването в сп. Addiction. Въпреки, че има и други данни за връзка между пушенето и равнището на IQ, много изследвания разчитат на тестове за интелигентност, извършени през детството и са включвали хора с умствени и поведенчески проблеми. Последните има по-висока вероятност да пушат, както и по-висока вероятност да имат нисък IQ резултат, отбелязват Уейзър и екипа му. При това изследване са проучени данните на 20211 мъже на 18-годишни, вербувани в израелската армия. В групата няма хора със значителни умствени проблеми, тъй като подобни лица не се допускат до военна служба. 28% са били пушачи, 3% са бившите пушачи и 68% никога не са палили.

Непушачите са показали по-висок показател за интелигентност, дори след отчитането на социоикономическия статус, измерван като броя на годините образование, през които е преминал бащата. Средно непушачите са имали резултат от 101 на IQ-тестовете, докато започналите да пушат преди казармата са имали резултат от 94. Изследователите са сравнили и IQ-резултатите на 70 братя, при които единият е пушач, а другият - не. Резултатите от контролната група отново са потвърдили тенденцията. Това обаче не означава, че пушенето води до оглупяване, а че хората с по-ниско IQ е по-вероятно да посегнат към цигарите, е заключението на учените.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02006 seconds