Новини и статии

Около 25% от българките кърмят повече от 6 месеца

Публикувано в: Бременност и майчинство, Здравни новини 1 August 2009

Кърмене

Едва около 25 % от българките кърмят децата си повече от 6 месеца. Това съобщи проф. Стефка Петрова, заместник-директор на Националния център по опазване на общественото здраве.

По данни от проучване, направено през 2007 г, въпреки че около 91% от майките започват да кърмят веднага след раждането, едва около една четвърт от тях продължават след шестмесечната възраст на бебето. „Най-честата причина, която посочват майките, е, че им е спряла кърмата. А това означава, че голяма част от тях не са обучени как да имат ефективна продължителна лактация." - посочи доц. Петрова.

Майките не са наясно дали да хранят децата си винаги, когато поискат, или трябва да се спазват определени часове. Не съвсем известни са и ползите от кърменето. „Майчиното мляко е най-подходящата, най-пълноценната и най-лесно усвоимата храна за бебетата. Чрез нея се набавя всичко необходимо." -  поясни заместник-директорът на Националния център по опазване на общественото здраве.

Според изследването, по-дълго време кърмят жените с висше образование.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14242 seconds