Новини и статии

Пациентите ще доплащат 25% от лекарствата в позитивния лекарствен списък

Публикувано в: Здравни новини 14 December 2009

lekarstva_pozitiven_spisak

През 2010 г. пациентите, които получават лекарства по позитивния списък, вероятно ще доплащат около една четвърт от цената им. Това съобщи във Варна председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. Причината за това е, че недостигът в бюджета по реимбурсната листа е около 80-100 хиляди лева.

В момента съсловната организация води дело срещу текст от закона, според който безплатните продукти са на дистрибуторски цени и затова пациентите не доплащат за тях, което обаче на практика не е вярно. „Безплатен е само един продукт, а болните се лекуват с по няколко и си доплащат за тях", посочи Мирослав Ненчев.

През януари БФС ще изпрати писмо до здравната каса след като стана неин пълноправен партньор и вече има право да преговаря клаузите в договора си с нея. В него фармацевтите ще настояват да отпаднат всички санкции заради технически грешки. „Заради това, че сме допуснали малка грешка в хартиената рецепта, от която не следва финансова облага или пък вреда за болния, ние плащаме минимум 90 лв. глоба. Санкции ни се налагат и ако лекуващият лекар е направил пропуск", поясни Мирослав Ненчев. Той допълни, че именно от тези грешки НЗОК всяка година предвижда в бюджета си приход от около 20 млн. лв.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20951 seconds