Новини и статии

Пет чаши кафе срещу Алцхаймер

Публикувано в: Здравни новини, Превенция и хигиена 11 July 2009

Кафе

Кафето може да бъде от полза и при терапията срещу деменция. Най-вероятно кафявата напитка би могла да предпази от Алцхаймер. Това сочат резултатите на американски учени от извършените до момента експерименти с мишки.

За да приема същото количество кафе според телесното си тегло като мишките в лабораторията човек би трябвало да пие на ден по 5 чаши кафе или 14 чаши чай, твърдят учените от университета в Южна Флорида. Всъщност става дума за половин грам кофеин. Изследователи са провели опити с мишки на възраст между 18 и 19 месеца, което е сравнимо с около 70 години при хората. Опитните животни имали освен това отчетливи признаци на умствена слабост. Половината от тях получавали добавка от кофеин с питейната си вода, останалите - обикновена вода. След два месеца приемалите кофеин мишки се представяли значително по-добре, паметта им започнала да се нормализира.Проучванията от Съединените щати, поместени в специализираното издание "Джърнъл ъф Алцхаймерс Дисийз" потвърждават някои по-раншни резултати. Учените успяват да докажат, че своевременно подаденият кофеин може да предотврати появата на симптомите на Алцхаймер при мишките. "Сегашните резултати осигуряват доказателства, че кофеинът може да бъде успешна терапия при вече възникнало заболяване от Алцхаймер, а не само да играе превантивна роля", казва ръководителят на изследването Гари Арендаш. "Това е важно, тъй като кофеинът може да се набави без проблеми, с лекота стига до мозъка и там оказва директно влияние върху процеса на заболяването." Сега предстои учените да приложат кофеин и при хората с леки психически смущения или пък болни от Алцхаймер в ранен стадий. И биха могли да проверят как при по-възрастните хора кофеинът намалява нивото на причиняващия заболяването бета-амилоид в кръвта. Учените обръщат внимание на кофеина благодарение на разпространено португалско изследване, съгласно което заболелите от Алцхаймер пациенти са приемали в последните 20 години по-малко кофеин от хората, които не страдат от това заболяване. Според друго изследване 3 до 5 чаши кафе на ден /за човек на средна възраст/ намаляват значително риска от заболяване от Алцхаймер на по-стари години. Три или повече чаши на ден би трябвало освен това да стопират умственото деградиране при по-възрастните хора. Засега не е ясно по какъв точно начин въздейства кофеинът срещу Алцхаймер. Предположенията на учените са, че веществото унищожава определени молекулярни "ножици" в мозъка. Тези ножици, наричани секретази, разрязват амилоидния протеин, а от възникващите при този процес белтъчни изрезки се сформира опасният бета-амилоид. Обяснението обаче може и да е, че кофеинът възпира възпалителните процеси в мозъка, чрез които също се трупа бета-амилоид.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16155 seconds