Новини и статии

Разкрити са тайните на раждането

Публикувано в: Бременност и майчинство, Любопитно 10 December 2010

pregnant_woman2

Учени от известната берлинска клиника „Шарите" разкриха тайните на раждането. Те успяха да заснемат цялостно раждане със средствата на ядрено-магнитната томография и да видят как точно детето минава през родилния канал, съобщи Дойче веле.

„Раждането беше като по учебник. И ние можахме точно да видим всички детайли, за които до момента имахме представа само от прегледите чрез опипване", разказа гинекологът професор Ернст Байндер. Надеждите на лекарите са, че благодарение на този вид документация в бъдеще критичните фази на раждането ще могат да се оценят по-рано и по-добре.

Дългогодишна подготовка

В ядрено-магнитния томограф няма абсолютно никакво вредно излъчване за майката или детето. Заснемането се извършва чрез силно магнитно поле. Подготовката за премиерата се води в продължение на две години. „Искахме да се уверим, че и в силното магнитно поле кардиографът, измерващ сърдечната дейност на детето, ще може да функционира", каза инженерът на клиниката „Шарите" Феликс Гютлер.

За целта изследователите разработват специален контролен монитор. А самият ядрено-магнитен томограф не е тръба, а по-скоро напомня на огромен отворен сандвич. В началната фаза на раждането майката е можела да се движи свободно и едва към края е трябвало да легне в томографа.

Въпреки условията, част от които е и носенето на шумозаглушители, много бъдещи майки са проявили голям интерес към процедурата в „Шарите", твърди Феликс Гютлер. За раждането в името на науката те получават малко обезщетение - скромна трицифрена сума. А за да може шумовото натоварване на бебето да е колкото може по-малко, уредът се изключва в момента, в който се покаже главата на бебето.

Истинска революция

„Естествено, нямаме намерение в бъдеще да караме всички родилки да минават през ядрено-магнитния резонанс", подчерта проф. Байндер. Засега се планира заснемането на още пет раждания. Което ще е истинска революция, ако се има предвид, че цялото познание по механиката на раждането се опира единствено на данните, получени чрез опипване. Само в отделни случаи при необходимост са били правени рентгенови снимки. А сега лекарите могат да видят точно как детето минава през родилния канал. „Снимките бяха страхотни и за пореден път доказаха, че раждането е чудо".

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12008 seconds