Новини и статии

Рязко пада възрастта на заболелите от лимфом

Публикувано в: Здравни новини 24 September 2009

Лимфом

Болните от най-разпространения вид рак на лимфната система - неходжкинов лимфом, се увеличават с над 80% само за последните 40 години. Той е и третият най-бързо развиващ се рак, след рака на белия дроб и меланома. У нас възрастовата граница на заболелите пада значително. Нехочкиновите лимфоми засягат активното население - между 45 и 60 години.

Преобладаващата част от пациентите с лимфом се обръщат към лекар едва в напреднал стадий на болестта, което се дължи на ниската информираност за заболяването и слаба здравна култура. Най-често откриването на лимфом става случайно - при преглед или при изследване за друга болест. Ранните симптоми на това раково заболяване остават незабелязани или подценени и в нередки случаи имат трагични последствия.

С адекватно съвременно лечение, открито в ранен стадий, заболяването може да бъде овладяно и в 95 % от случаите да се счита за излекувано на петата година. Така се осигурява по-дълъг период без симптоми на болестта и се подобрява качеството на живот на пациентите.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10657 seconds