Новини и статии

Тревожното самонаблюдение задълбочава сексуалния неуспех

Публикувано в: Сексуално здраве 13 April 2010

seksualni_problemi

Опитът доказва, че откровените разговори за проблемите в спалнята са изключително трудни за пациентите, особено когато се чувстват неудовлетворени.

„Това навярно е така, защото сексът и еротиката винаги са били една загадъчна територия, изпълнена с митове, сензации и какви ли не изненади. Ако вие желаете да промените живота си, ако се нуждаете от помощ или просто ви е любопитно да надникнете в света на секса, потърсете квалифицирана помощ", съветва известният сексолог доц. Румен Бостанджиев.

Доц. Бостанджиев, какви са вашите наблюдения - при проблеми хората търсят ли помощта на сексолог?

Истината е, че хората въобще трудно ходят на лекар, а отделно от това сексолозите у нас се броят на пръсти. Така или иначе е добре, когато човек има такива проблеми, да се обърне към лекар, по възможност човек, който има опит в областта, за да може да се изясни какъв е проблемът и да получи адекватна помощ.

В някои случаи нарушенията с ерекцията са свързани с други болестни процеси, които установени своевременно, могат да предотвратят по-сериозни здравни проблеми - най-вече инсулти, инфаркти и т.н. И даже човек да е напълно здрав, срещата с лекар ще позволи той да използва най-ефективните медикаменти, които съществуват в момента. Част от тях се отпускат с рецепта, а други са на свободна продажба.

Разбира се, разрешаването на даден проблем в спалнята не винаги е свързано с лекарства. Има неща, които лекарят би могъл да обясни на пациента, да го освободи от някои негови страхове, да му помогне да намери по-добри решения, с които да избегне т.нар. изпитна ситуация, в която се влиза много често.

Опасно ли е хората сами да си купуват лекарства за ерекция, без да се консултират с лекар?

Това е най-честата практика. Не е опасно, защото тези медикаменти не са от препаратите, които може да предизвикат големи вреди. Главният риск е, че човек няма да разбере по какъв начин най-ефективно може да използва тези лекарства.

Другата опасност е, че в някои случаи проблемите с ерекцията са сред първите сигнали за едно по-сериозно заболяване и човек може да пропусне шанса за своевременно лечение, което не само ще му възстанови сексуалния живот, но и ще го предпази от сърдечно-съдов инцидент.

Да не забравяме, че инфарктите и инсултите са една от най-честите причини за смърт и инвалидност в България. Един от първите поводи да се открият такива заболявания обикновено е системната загуба на ерекция.

Хората трябва да са наясно, че да потърсиш сексолог, може само да ти помогне и това не те определя като импотентен, а ти дава шанс да се справиш най-бързо с възникналия проблем. Разбира се, и самите лекари би следвало да са подготвени и да умеят да говорят на тази тема със своите пациенти, без да изпитват смущение.

Какви са причините за проблемите в леглото?

Причините могат да са най-различни, но общо взето те се разделят на две основни групи. Най-често е тревожното самонаблюдение, което се поражда след моментни неуспехи в секса, които се случват на всеки човек в една по-стресираща ситуация.

Когато обаче системно се загуби способността за ерекция, когато отсъства сутрешна и нощна ерекция, когато има данни за висок холестерол или други отклонения в здравните показатели, тогава наистина трябва да се потърси лекарска помощ, за да се установи причината. Ако тя е свързана със сърдечно-съдово заболяване, могат да се дадат лекарства, които помагат и в двете посоки едновременно.

Идват ли при вас двойки на консултация?

Това е най-добрият вариант, защото в крайна сметка сексуалните проблеми са и на двамата партньори. Те засягат както мъжа, който не успява да задържи ерекцията и се мисли за неспособен, така и жената, която започва да се чувства непривлекателна, а често у нея се пораждат съмнения за извънбрачни връзки. От една случайна засечка може да се стигне до скандал. Затова двойките, които заедно търсят помощ, имат по-голям шанс да се справят с проблема.

Решението може да не е само в медикаментите. Да не забравяме, че това, което може да направи жената, не може да постигне никое хапче. Но когато жената знае как въздейства хапчето и приложи своите умения, резултатът е изключителен.

Допитват ли се жените до Вас?

Идват, но там проблемите са по-скоро психологически и доста по-рядко се назначават медикаменти. Разбира се, има лекарства, които помагат на жените с потиснато сексуално желание, когато са депресирани и с тревожни разстройства. Но най-често при тях проблемите са обусловени от усложнения във взаимоотношенията с партньора.

Какви други проблеми споделят пациентите?

Най-често при мъжете става въпрос за нарушена ерекция или преждевременна еякулация, която е проблем при една трета от тях. Слава богу, тези състояния днес се лекуват много ефективно.

При жените е малко по-разнообразно - като започнем от загуба на сексуално желание до невъзможност за стигане до оргазъм. В общия случай тези проблеми са свързани с някакви несгоди в личния живот - избор на решение, колебания, съмнения.

Затова тук трудно може да се даде хапче или да се обобщи. Понякога смущенията са свързани с лош минал опит по отношение на секса и в този смисъл подходът е индивидуален. Разбира се, има и проблеми, свързани с медицинското състояние на пациентката - например приемането на различни лекарства, които потискат сексуалния апетит, или пък някои заболявания. 

Полезен ли е сексът за здравето?

Разбира се. Той удължава живота с от 5 до 10 години.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.07496 seconds