Новини и статии

Защо побелява косата?

Публикувано в: Любопитно 31 August 2009

Побеляла коса

Има много причини, които определят кога ще започне да посивява или побелява косата на даден човек.

Генетичната предразположеност е най-значимата от тях. Ако косата на родителите е посивяла рано - това очаква и техните наследници. По принцип, първите бели косми се появяват около 40-ата година, а според статистиката на 50 години 50 % от косата на мъжете и жените е вече видимо сива.

Косата започва да посивява, а впоследствие и да побелява, защото от определена възраст нататък фоликулите в косъма спират да произвеждат меланин - пигмента, който определя цвета на нашата коса. Ако в косъма се съдържа повече меланин, цветът на косата ще е по-тъмен, ако е по-малко - светъл.

 В процеса на стареене пигментните клетки във фоликулите на косъма постепенно започват да произвеждат намалени количества меланин, което води до загуба на цвета на косата и съответно посивяване. С времето тялото въобще спира да създава нови меланоцитни клетки, които да заменят умиращите  и крайният резултат е пълното побеляване.

Съществуват и случаи на т.нар „преждевременно побеляване", което се наблюдава при съвсем млади хора на по 20 години. Твърдения, че косата може да побелее за една нощ от изпитан огромен страх или негативна емоция са напълно обосновани от научна гледна точка.

Дадена психическа или емоционална травма може да стресира до такава степен човешкия организъм, че той да спре да произвежда вече споменатото вещество меланин, а в някои случаи - изобщо да прекрати временно растежа на косъма.  Причини за ранното посивяване на косата могат да бъдат още неправилното хранене, пушенето, липсата на витамини от В групата, занемареното състояние на скалпа, миенето на косата с прекалено топла вода, сушенето със сушоар, третирането на косата с бои от ранна  възраст.

Ако искате да нямате белите коси колкото може по-дълго, избягвайте  газираните напитки, бялото брашно, рафинираната захар и всички направени от тях продукти. Тези изделия отнемат енергията на клетките и причиняват не само сива коса, но и ранни бръчки и проблемна кожа.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02604 seconds