Болести

Анемия

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Причини

Трите основни причини за поява на анемия са кръвозагуба, намалена продукция на червени кръвни клетки в костния мозък или повишено разрушаване на еритроцитите. Тези фактори, както по отделно, така и заедно могат и да причинят анемия.

Кръвозагуба

Загубата на кръв е най-честата причина за анемия и особено за желязодефицитната анемия. Загубата на кръв може да бъде краткотрайна или хронична. Тя може да се дължи на обилна менструация, кървене от храносмилателната система или пикочните пътища, операция, травма или карцином.  Когато загубата на еритроцити чрез кървене не може да се компенсира от костния мозък, се появява анемия.

Намалена продукция на червени кръвни клетки (еритроцити)

Намаленото образуване на еритроцити най-често е следствие на недостатъчен прием на желязо, фолиева киселина, витамин B12 или намалената им резорбция в храносмилателния тракт.

В определени случаи намалената способност на тялото да произвежда адекватни количества червени кръвни клетки е резултат от хронични болести, като бъбречни заболявания и рак.

Инфекции, лекарства и рентгенови лъчи могат сериозно да увредят костния мозък, нарушавайки способността му за достатъчно бързо образуване на нови червени кръвни клетки, които да заместят разрушаващите се еритроцити.

При бременност има повишена нужда от червени кръвни клетки. При тези повишени изисквания, ако организмът на майката не е в състояние да произведе достатъчно еритроцити за себе си и ембриона, това може да доведе до анемия.

Повишено разрушаване на еритроцити

Повишено разрушаване на еритроцити има при наследствени заболявания като сърповидноклетъчна анемия, таласемия или недостиг на определени еритроцитни ензими. При тези заболявания има аномалии в структурата на червените кръвни клетки, които водят до по-бързото им разрушаване.

При хемолитичната анемия имунната система погрешно атакува еритроцитите, в следствие на което червените кръвни клетки се разрушават по-бързо, отколкото тялото може да ги произведе.

Продължи да четеш за Анемия на следващата страница.

Page generation time: 0.04267 seconds