Болести

Остър панкреатит

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Острият панкреатит е възпаление на панкреаса (задстомашната жлеза), което възниква внезапно и обикновено отминава след няколкодневно лечение. Острият панкреатит може да е животозастрашаващо заболяване със сериозни усложнения. Най-честата причина за развитието на остър панкреатит са жлъчни камъни, които предизвикват възпаление в задстомашната жлеза, при преминаването им през общия жлъчен канал. Хроничната алкохолна злоупотреба е също една от честите причини. Други причини за остър панкреатит са коремна травма, медикаменти, инфекции, тумори и генетични аномалии на панкреаса.

Симптоми

Острият панкреатит обикновено започва с постепенна или внезапна болка в горната част на корема, която понякога се излъчва към гърба. Болката може да е лека в началото и да се влошава след нахранване. Често, обаче, болката е силна и може да стане постоянна и да продължи няколко дни. Други симптоми са:

  • Подут и напрегнат корем
  • Гадене и повръщане
  • Висока температура
  • Ускорен пулс

Тежкият панкреатит може да причини дехидратация и спадане на кръвното налягане, сърдечна, белодробна и бъбречна недостатъчност.  При кървене в панкреаса, може да се развие шок и дори да настъпи смърт.

Диагноза

Освен, основавайки се на историята на заболяването и физикалния преглед, диагнозата се подпомага и от изследвания на кръвта. По време на острия панкреатит количеството на амилаза и липаза (храносмилателните ензими образуващи се в панкреаса) в кръвта се увеличава поне 3 пъти. Могат също да настъпят промени в нивото на глюкозата, калция, магнезия, натрия, калия и бикарбоната. След подобрението на състоянието, стойностите им обикновено се нормализират.

Диагнозата остър панкреатит често се поставя трудно, поради дълбокото разположение на задстомашната жлеза и може да са необходими допълнителни изследвания:

  • Ултразвуково изследване на коремни органи
  • Компютърна томография (КТ)
  • Ендоскопски ултразвук
  • Ядреномагнитен резонанс (ЯМР)

Лечение

Лечението на острият панкреатит включва болничен престой, по време на който се вливат глюкозо-солеви разтвори, антибиотици и болкоуспокояващи. Пациента не трябва да приема течности и храна през устата, за да не се стимулира панкреаса и да може да се възстанови. При наличието на повръщане се въвежда тръба през носа в стомаха за да се евакуира неговото съдържание.

Ако не възникнат усложнения, острият панкреатит преминава за няколко дни.

След преболедуване от остър панкреатит не е препоръчителна употребата на алкохол, мазни храни и тютюнопушене.

В повечето случаи причината за развитието на остър панкреатит е ясна, но в други тя не е известна и може да се наложи извършването на допълнителни изследвания, след оздравяване и изписване от болницата.

Болести от същата група

Page generation time: 0.02005 seconds