Болести

Гастрит

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Гастритът е заболяване на стомаха, характеризиращо се с възпаление на стомашната лигавица. Основни причини за развитието му са прекомерна консумация на алкохол, продължителна употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (напр. ацетилсалицилова киселина, ибупрофен), както и инфекция с бактерията Helicobacter Pylori (H. Pylori). Понякога гастрит се развива и след тежки операции, травматични увреждания, изгаряния и тежки инфекции. Състояния, като злокачествена анемия, автоимунни заболявания и хроничен рефлукс на жлъчка също могат да предизвикат гастрит.

Най-често гастритът се проявява с коремно неразположение или болка. Други симптоми са оригване, подуване на корема, гадене и повръщане, усещане за тежест или парене в горната част на корема. Повръщането на кръв или черни изпражнения могат да са признаци на кървене в стомаха, което е сериозен проблем, изискващ незабавна медицинска помощ.

Гастритът се диагностицира чрез едно или повече медицински изследвания:

  • Гастроскопия. Чрез фиброоптичен апарат, въведен през устата се прави оглед на лигавицата на хранопровода и стомаха. Проверява се за наличието на възпаление и по преценка може да вземе проба от тъканта за изследване - биопсия.
  • Изследване на кръв. Проверява се броя на еритроцитите в кръвта, с цел да се изключи наличието на анемия, която може да се получи при кървене от лигавицата на стомаха.
  • Изследване на изпражненията. При съмнение за кървене изпражненията се тестват за наличие на кръв в тях. Изследването може да се използва и за откриване на наличието на H. Pylori в храносмилателния тракт.

Лечението обикновено включва приемането на лекарства за намаляване на стомашната киселинност, която дразни възпалената лигавица на стомаха, както и избягването на някои храни, напитки и лекарства.

Ако гастритът е причинен от инфекция с Хеликобактер пилори, се назначава антибиотична терапия за ерадикацията на бактерия, след което гастритът обикновено изчезва.

Обърнете се към Вашият лекар преди започването или спирането на каквото и да е лечение на гастрит.

Page generation time: 0.08890 seconds