Болести

Прилошаване при пътуване

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Предотвратяване и лечение

Пътниците, които са предразположени към прилошаване при пътуване могат да намалят проявите, като:

  • избират местата, позволяващи най-гладко пътуване - предната седалка в автомобил, първите вагони във влак, центъра на плавателен съд и седалките, разположени над крилете в самолет
  • гледат на далече или стоят със затворени очи, вместо да четат или да гледат предмети, намиращи се във вътрешността на превозното средство
  • ограничаване на движенията на главата
  • при необходимост пътуват в легнало положение.

Акупресурna точка P6Симптомите обикновено изчезват в рамките на 15 минути след спиране на движението. Многократното пътуване с един и същ вид превозно средство в рамките на кратък период от време обикновено води до развитие на толеранс и привикване спрямо този вид движение.

Употребата на газирани напитки, чай от джинджифил, както и прилагането на натиск върху акупунктурна точка P6 от вътрешната страна на китката могат да облекчат симптомите.

Лекарства

Различни лекарства, отпускани с или без рецепта могат да облекчат симптомите, проявяващи се при болест на пътуването. Те се прилагат през устата или подкожно. Всички орални медикаменти трябва да се приемат 30-60 минути преди началото на пътуването, за да могат да се абсорбират, тъй като усвояването им може да се наруши при прояви от страна на храносмилателната система. Медикаментите се избират в зависимост от продължителността на пътуването, придружаващите заболявания, притеснения относно сънливост, както и лични предпочитания.

Лекарства използвани за предотвратяване и лечение на болест на пътуването:

Тези лекарства предизвикват сънливост и намалена концентрация и не трябва да се приемат при извършване на дейности изискващи повишено внимание и концентрация, като шьофиране и работа с машини. Не е препоръчителна едновременната им употреба с алкохол, преспивателни, седативни и други медикаменти.

Продължи да четеш за Прилошаване при пътуване на следващата страница.

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.05773 seconds