Болести

Простатит

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 27 October 2009

Диагноза

Диагнозата простатит се поставя посредством ректално туширане на простатната жлеза, при което медицинско лице опипва простатата за подуване и болезненост.

Бактериалните форми на простатит могат да се диагностицират чрез изследване на проба от урината под микроскоп и чрез лабораторно изследване. Бактериите, съдържащи се в урината могат да се изследват за устойчивост към различни видове антибактериални средства.

За потвърждаване на инфекцията на простатата е хубаво да се вземат две уринни проби - преди и след масаж на простатата, тъй като масажът спомага за отделянето на секрет от каналчетата на простатата. Уринната проба след масажа съдържа секрет отделен от простатата. Ако втората проба от урината съдържа бактерии или клетки на имунната система, каквито не е съдържала първата проба, това подсказва за наличието на инфекция на простатата.

За поставянето на диагнозата хроничен простатит/синдром на хронична тазова болка е необходимо да се изключат всички заболявания с подобни симптоми, като камъни в бъбреците, заболявания и инфекции на пикочния мехур. Изключването на заболявания с подобна симптоматика изисква назначаване на пълен набор от изследвания, включително ултразвук, магнитен резонанс, биопсия, кръвни тестове и изследвания за функцията на пикочния мехур.

След като се изключат всички други възможни причини за наличните оплаквания може да се постави диагнозата хроничен простатит/синдром на хронична тазова болка.

Продължи да четеш за Простатит на следващата страница.

Page generation time: 0.07677 seconds