Изследвания

Бронхоскопия

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 11 February 2010

bronchoscopy-copyБронхоскопията е процедура, чрез която се изследват дихателните пътища на белите дробове (бронхи и бронхиоли), по които преминава въздух от трахеята до алвеолите.

По време на процедурата, през носа (или уста), в дихателни пътища се въвежда тънка, гъвкава тръба, наречена бронхоскоп. При интубирани пациенти, бронхоскопът може да премине по предварително въведената тръба.

На върха на бронхоскопа има малка лампа и мини-камера, чрез които се изследват трахеята и белодробните дихателните пътища. Преди извършването на бронхоскопия, на пациента се дават успокоителни медикаменти.

В случай на големи кръвоизливи или чужди тела в белите дробове, може да се наложи употребата на бронхоскоп с твърда тръба (ригиден бронхоскоп). Той е по широк и преминава задължително през устата, но позволява по-добър визуален контрол, премахване на чужди тела и лечение на кръвоизливи.

Ригидната бронхоскопия се провежда в болнична обстановка, под обща анестезия, за да не изпитва пациента неприятни усещания и болка.

Продължи да четеш за Бронхоскопия на следващата страница.

Page generation time: 0.04290 seconds