Новини и статии

6 мита за месото

Публикувано в: Хранене и диети, Любопитно 1 July 2009

Защо понякога здравословното хранене ни разболява. И защо още се спори дали е полезно или вредно вегетарианството.

Телешка пържола

Споровете за вегетарианството, както изглежда, няма да престанат скоро. Привържениците на отказа от консумацията на месо твърдят, че то съдържа много вредни вещества, които буквално ни унищожават. А опонентите им са убедени, че животинските протеини са крайно необходими на организма. Кой от тях е прав? Нека да разгледаме най-разпространените митове за месото и за вегетарианството.

1. КОНСУМИРАНЕТО НА ПРЕСТОЯЛО МЕСО Е ВРЕДНО

В месото се съдържат токсини, които са продукт на разграждането на трупната отрова и те бавно тровят човешкото тяло.

В действителност: опасно е консумирането само на престояло месо, в което се съдържат продукти на гниене. При това някои вегетарианци се отказват от месото, но ядат риба - следователно, тя не съдържа токсини? А други не ядат дори и яйца, които със сигурност не може да съдържат трупни отрови!

2. ПРЕКАЛЕНОТО ЯДЕНЕ НА МЕСО ДОКАРВА РАК

Месото съдържа канцерогенни вещества, така че ако го консумирате постоянно, може да се разболеете от рак.

В действителност: канцерогени се съдържат само в пържените или пушените храни. Ако ядете варено, задушено или печено на скара месо, няма никаква опасност.

3. ОТ МЕСОТО СЕ ПЪЛНЕЕ МНОГО БЪРЗО

В действителност: от месо до месо има разлика. Обикновено се смята, че то вреди на фигурата, тъй като се усвоява изцяло от организма. Разбира се, ако се храните с тлъсто месо, ще натрупате много калории. Но си спомнете и това, че понякога диетолозите препоръчват на пациентите си да включат в хранителния си режим нетлъсто месо или пиле.

4. ВЕГЕТАРИАНЦИТЕ ЖИВЕЯТ ПО-ДЪЛГО

Вегетарианците живеят по-дълго, отколкото тези, които ядат месо.

Всъщност върху продължителността на живота влияят множество фактори, включително наследственост, околна среда, стрес. Американският гериатър Томас Перлз констатира, че много от столетниците никога не са спазвали диети. Например Хелън Рейшърт, която навърши 100 години, се храни с това, което иска и когато си поиска. Същия начин на живот водят и 98-годишната є сестра и 90-годишният й брат.

5. ПРЕКАЛЯВАНЕТО С МЕСО СЪКРАЩАВА ЖИВОТА

Вегетарианците като цяло са много по-здрави от онези, които ядат месо.

В действителност: месото съдържа не само протеини, но също и желязо, което е част от хемоглобина и активно участва в доставката на кислород към всяка една клетка в нашето тяло. Ако страдате от липсата на желязо, усещате слабост. А някои видове риби, от които често се отказват вегетарианците, са богати на мастни киселини омега-3 и притежават противовъзпалително действие, както и възможност да понижават болковите симптоми при такива заболявания като артрит.

Освен това проучванията показват, че редовната консумация на продукти, съдържащи омега-3 киселини, понижава три пъти риска от сърдечносъдови заболявания. Според статистиката в страните, където е популярен здравословният начин на живот с изключване на месото от храната, хората много по-често страдат от сърдечни заболявания. Липсата на хранителни вещества се отразява и върху външния вид на вегетарианците: обикновено те имат бледа кожа поради нарушена циркулация на кръвта. Освен това са по-склонни да страдат от преохлаждане и простудни заболявания.

6. ЧОВЕКЪТ ПО ПРИРОДА Е... ТРЕВОПАСЕН

В действителност: според мнозина изследователи способността на човека да преработва месото е заложена в гените. Ние знаем, че хищниците не са в състояние да преработват големи количества растителна храна и не могат да живеят дълго без животински продукти, за разлика от тях тревопасните не са в състояние да консумират месо. Ако ние по природа не бяхме всеядни, нямаше въобще да ни хрумне да ядем месо.

Притежателят на докторска степен по хранене Бари Гроувз, който наскоро публикува книгата "Как здравословното хранене ни прави болни", твърди, че диетичните храни в по-голямата си част са неестествени за хората, тъй като по природа ние сме хищници и храносмилателната ни система първоначално е била адаптирана към разлагане на месните мазнини и други "антивегетариански" продукти. "Зеленчуците не са проблем - казва Гроувз - но ние не разполагаме нито с биологични, нито с химични причини за употребяването им. А черният дроб например съдържа всички витамини и минерали, които са ни необходими". Все пак, ако се храните предимно с месо, това също няма да доведе до нищо добро. Същността на здравословния хранителен режим е в избягването на крайностите. Най-добре е да консумирате храна, която съдържа и протеини, и мазнини, и въглехидрати, но от всичко по малко, твърдят специалистите.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

7 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Аз не съм вегетарианка, но не ям месо просто защото неми харесва(на вкус)От както спрях да ям месо все си чупя някой крайник.Замен месото е и полезно и вредно.В България ако не си отглеждаш животното с което после
ще се храниш по добре да не се яде месо.Всъщност не само в България!!!!!

Познавам вегетарианци които са пълни ,аз ям месо и съм слаба ...така че изобщо не се пълнее от месо а от тестените неща които се лепят и от прекомерната употреба на сол която задържа течности в организма... незнам как може да не ядат месо а да се тъпчат с питки ,баници и торти. Моята леля има диабет и лекарката и е казала да яде повече месо защото то дава енергия и сила ,абсолютно полезно е ! Колкото до животните аз също ги обичам но домашните животни винаги са били за препитание на човека и риболова това са съвсем естествени неща защото са свързани с оцеляването

никой не твърди че човек трябва да се тъпче с месо ,а просто да не го изключва напълно от менюто си ! Разбира се че не е здравословно човек да се храни само със зеленчуци защото някои от зеленчуците си взаймодействат и са полезни само тогава ,когато се консумират със животинска мазнина! Поради тази причина примерно за да се усвои каротина и витамин А от моркова трябва да се яде с месо , доста често в кулинарията месото се задушава с моркови и лук...

Po skoro gledaite filma , vilica ili skalpel :)

Като сте толкова начетени, я кажете поне едно умно тревопастно животно.

mai njkoi se strahuva ot vegetariancite.az za sebe si sum reshila s kakvo , koga i kak da se hranj. ne e nujno njkoi da mi pishe[kazva] koe e istina i koe-ne,zastoto sum go izpitala.ako iskate zdrave, zdrav sun, da se chuvstvate radostni i da ste dobre i vuv forma ima dostatuchno drugi produkti s koito da se hranite.

Статията е писана от съвсем не добре информиран човек. Ако някой наистина се интересува от това какво ни "носи" консумацията на месо може да потърси по-задълбочено и тогава картинката става съвсем различна ;)

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19832 seconds