Новини и статии

Вегетарианството може да предизвика загуба на памет

Публикувано в: Хранене и диети 1 February 2011

vegetarianskahrana

Вегетарианците са застрашени от психични разстройства, като деменция и Алцхаймер, тъй като те развиват дефицит на витамин B-12, твърдят невролози.

Недостигът му може да намали работоспособността на мозъка и да доведе до постепенна загуба на паметта, свързана с текущите дейности. Хората, които страдат от непоносимост към лактоза, също са изложени на риск, поясняват специалистите.

Риба, миди, месо, яйца, мляко и производни са едни от най-добрите източници на витамин B-12.

Пациентите, които са потърсили помощ заради проблеми с паметта, свързана с витаминозен дефицит, и са приемали добавки с витамин B-12, са се подобрили. Забравянето на текущи дейности, имена на познати, честа раздразнителност, панически пристъпи и депресия, са сред честите симптоми на психичното разстройство. Заболяването може да се диагностицира с обикновен кръвен тест, допълват лекарите.

Световната здравна организация твърди, че в момента има около 18 милиона души по света, които страдат от Алцхаймер. Очаква се цифрата да се удвои до 2025 г..

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15696 seconds