Новини и статии

9 мита за сексуалното ви здраве

Публикувано в: Сексуално здраве 5 April 2011

coupleinbed2

Специалистът по хормонални нарушения - Алиша Стантън, която е и автор на книгата „Хормонална хармония”, опровергава 9-те на-разпространени мита за секса.

Mит: С настъпването на менопаузата интересът към секса спада.

Истината: Много жени съхраняват хормоналния си баланс и интереса си към секса по време на менопаузата. Сексът става дори  по спонтанен поради освобождаването от менструацията и от страха от забременяване. Освен това, жените в тази възраст са по- самоуверени и по-наясно с желанията си, от което сексът им може да стане по-задоволителен от всякога.

Mит: Тестостеронът е единственият важен хормон за либидото.

Истината: Въпреки че тестостеронът е много важен за либидото и половата функция на мъжете и жените, има и други хормони, които също оказват влияние. Всъщност, естрогенът е много важен за сексуалното желание, както на мъжете, така и на жените. Високите нива на кортизол – хормонът който ни мобилизира в опасни ситуации, действат в ущърб на либидото.

Mит: Когато човек е истински влюбен, желанието за секс и силното либидо се появяват без проблем.

Истината: За изграждането на взаимоотношенията и на истинска връзка са необходими време и усилия.  Както всяко нещо, на което държите, партньорските отношения също изискват особено внимание. Поставете сред първите си приоритети интересите на партньора и ще откриете нови пътища за сближаване и поддържане на страстта.

Mит: Здравите хора имат по всяко време желание за секс.

Истината: Апетитът за секс и степента на либидото са много различни при отделните хора. Ако двамата с партньора ви сте доволни от сексуалната си активност, означава, че правите достатъчно секс. Не трябва непременно да се сравнявате с другите.

Mит: Не трябва да споделяте желанията си с партньора.

Истината: Дори и да нямате навика да обсъждате сексуалните  отношения с партньора си, съберете смелост и започнете да разговаряте. Това важи особено при навлизането в нова фаза на живота, като раждане, менопауза или андропауза. Когато забележите промени в тялото си или в желанието за секс, споделете с партньора си за това. Споделянето на чувствата винаги обогатява опита на двойките.

Mит: Най-важните полови органи са „под корема".

Истината: Въпреки че тези области доставят голямо удоволствие,  най-важният орган за секса е мозъкът. Винаги е възможно да избереш нагласата си към секса и собствената си сексуалност. Чувството, че си желан е мощен афродизиак. Ако вярвате, че никой не може да ви устои, то и партньорът ви ще ви възприема по този начин. Страстта е заразителна!

Mит: Либидото е излишно, ако нямаш партньор.

Истината: Много важно е да сте в любовни отношения със самите себе си. Дори и в момента да сте без партньор усещането, че сте чувствена и желана, ще изпълни със страст много аспекти на живота ви. Необходима е практика, за да разберете какво ви възбужда и какво би възбудило един потециален партньор. Доставянето на удоволствие е важно умение и ако се научите как да го правите, ще му се наслаждавате, както в моменти на самота, така и заедно с бъдещия партньор.

Mит: От липса на либидо страдат само жените.

Истината: Проблемът с пониженото сексуално желание се среща по-често при жените, но понякога и мъжете страдат от него. Ниското либидо може да е резултат от употребата на алкохол и наркотици, приемането на определени лекарства, стрес, хормонални нарушения (например нисък тестостерон), мозъчен тумор, който произвежда хормона пролактин, диабет и други тежки болести, като рак и др.

Mит: Единствената причина за ниско либидо при жените са хормоналните проблеми.

Истината: Има хормонални нарушения, които влияят зле на либидото, като нисък естроген или тестостерон, понижена функция на щитовидната жлеза и висок кортизол от стрес, но съшествуват и много други причинители на пониженото желание. Такива са някои физически проблеми, като болки във вулвата и вагината по време на секс или сухотата във влагалището. Хирургическите операции, болести като рак, диабет, високо кръвно налягане и артрит също могат да понижат либидото. Също така проблеми в отношенията,  депресия, употреба на цигари и алкохол, проблеми с теглото и т.н.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12429 seconds