Новини и статии

Когато желанието за секс намалее...

Публикувано в: Сексуално здраве 29 November 2010

600x400couplebedfight

Загубили сте желанието си за интимност с партньора? Оказва се, че до 40 на сто от жените се оплакват от понижено либидо в някакъв момент от живота си. Проучване на Чикагския университет установило, че около 33 процента от представителките на нежния пол на възраст между 18 и 59 се оплакват от по-слабо желание за секс.

Проблемът

Има десетки причини, поради които една жена може да има ниско сексуално желание. Според учени от института „Кинси" хората, които са в 20-те години, правят секс средно по 112 пъти годишно - число, което пада до 86 пъти на година за хората, които навлизат в 30-те, и 69 пъти на година, за тези, които са в 40-те. Това спадане на сексуалната активност с течение на времето се счита за нормално. Понякога обаче изведнъж либидото се „изпарява" напълно и забавленията в леглото стават досадни и дори неприятни.

Какво може да попречи на либидото?

Умора

Забързаният работен график и стресът (физически и психически) може да причинят щети на сексуалното желание. Липсата на сън определено може да понижи либидото, но има и друг вид умора, която може да е в дъното на проблема - „надбъбречната умора", която обхваща много разнообразни симптоми, като например ниско сексуално желание, глад за сол, раздразнителност, проблеми с храносмилането и други подобни. Състоянието може да се подобри със здравословна диета, витамини В и С, както добавки с магнезий.

Емоционален стрес

Депресията, тревожността и всекидневният стрес могат да навредят на сексуалното влечение, особено при жените, които по-често от мъжете имат затруднения за достигане на оргазъм поради психичното „блокиране" и последиците от стреса.

Някои медикаменти срещу депресия също могат да окажат негативен ефект. Също така не забравяйте, че промените в живота - начало или край на една връзка, преместване на нова работа, семейни проблеми и други неща, могат да се отразят на вашето психическо и/или емоционално състояние, което да се отрази на сексуалното желание.

Контрацептиви

Хормоналните варианти за контрол на раждаемостта могат да попречат на жените да изпитват обичайното ниво на сексуално желание. Хапчетата и другите хормонални методи за контрацепция объркват нивата на тестостерон в организма. Те също така увеличават нивата на естроген, който след обработка в черния дроб се свързва с останалата концентрация на тестостерон, и в резултат либидото намалява още повече.

Консултирайте се със специалист за други варианти за предпазване от нежелана бременност.

Заболяване

Жените, които страдат от заболявания като диабет, са изложени на висок риск от ниско либидо в сравнение с останалите. Ракът - особено, ако е лекуван с химиотерапия, може също да намали желанието за секс, както и заболяванията, свързани с кръвното налягане и здравето на сърцето.

Това не е изненадващо, тъй като много хронични заболявания предизвикват стрес и умора. Ако страдате от понижено либидо, консултирайте се с лекар, който може да изключи потенциални здравословни проблеми.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.21902 seconds