Новини и статии

Акредитацията на болниците нарушава правата на пациентите

Публикувано в: Здравни новини, Любопитно 31 July 2009

picture20

Според омбудсмана Гиньо Ганев ограничението здравната каса да работи само с акредитирани болници нарушава правата на пациентите.

Съгласно законодателството, за да получи една болница акредитация, тя трябва да докаже, че предлага качествени медицински услуги. Проблемът е обаче, че много малко хора се лекуват частно, което от своя страна прави невъзможно за лечебното заведение да покаже, че работи добре.

Ограничен е и пациентът, който не може да се лекува в новото здравно заведение, разполагащо с модерна апаратура и предлагащо добри условия, по клинични пътеки, защото болницата няма договор с касата. Нарушено е и правото му на свободен избор на изпълнител на медицинската помощ.

Гиньо Ганев определи като неправилна наредбата на Министерството на здравеопазването, която определя срок от 6 месеца, в който здравните заведения не могат да подават документи за акредитация.

По думите му, така се ограничава извършването на стопанска дейност.

Омбудсманът отправи препоръки към правителството, здравния министър и лекарския съюз. Според Гиньо Ганев, Министерският съвет трябва да внесе в парламента предложения за законодателни промени, чрез които да отпадане изискването за наличие на акредитация като условие за договор със здравната каса. Гиньо Ганев е на мнение, че министърът на здравеопазването трябва да премахне сроковете, ограничаващи лечебните заведения да подават заявленията си за акредитация.

Необходимо е също така да бъде обсъдена възможността акредитацията да се прави от независима организация, извън администрацията на здравното министерство.

Гиньо Ганев препоръчва и да бъдат изработени и приети без отлагане по реда на Закона за лечебните заведения липсващите медицински стандарти, както и да се изготвят и приемат правила за добра медицинска практика.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19246 seconds