Новини и статии

Фармацевтите предупреждават за срив в достъпа до лекарства

Публикувано в: Здравни новини 21 April 2010

pills

Управителният съвет на Българския фармацевтичен съюз настоява за спешна среща с отговорните институции, за да се обсъди състоянието на фармацевтичния сектор и да се определи пакет от антикризисни мерки, като целта е да се избегне срив в достъпа на пациентите до лекарствени продукти. Това съобщи съсловната организация на магистър-фармацевтите.

Тя предупреждава за бъдещи сътресения в снабдяването с лекарства поради нередовните плащания и задължения от страна на държавата. Вече натрупаните дългове на аптеките към търговците на едро и към кредитни институции за доставени лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, са в размер на над 60 милиона лева.

БФС ще се обърне към Комисията за защита на конкуренцията, прокуратурата и Комисията по здравеопазване за проверка относно наличие на вертикални структури от производители/вносители, търговци на едро с лекарствени продукти и аптеки, които с поведението си създават възможност за възникване и функциониране на структури с господстващо положение. Такива структури могат да диктуват цените и да налагат употребата на точно определени лекарствени продукти в ущърб на пациентите.

Фармацевтичният съюз счита, че държавата трябва да гарантира заплащането на дължимите от нейния бюджет и от бюджета на НЗОК задължения за отпуснатите медикаменти, както и да оптимизира сроковете за плащане, за да се избегнат верижни фалити на аптеките и търговците на едро с лекарствени продукти.

Фармацевтите отстояват позицията си, че при предстоящото изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина трябва да се възстанови етичният модел на собственост на аптеките в съответствие с практиката в преобладаващата част от държавите-членки на Европейския съюз. Необходива е и реформа в системата на ценообразуване чрез фиксиране на крайните цени на лекарствените продукти по лекарско предписание, което е европейска практика.

БФС настоява за осъществяване на спешни разговори по проблемите с председателя на Народното събрание, с премиера, с министъра на финансите, министъра на здравеопазването и председателя на Надзорния съвет на НЗОК.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Alkoholik sam i mise poiaviha Ekzemi po cialoto tialo.Nemoga dase otkaja ot alkohola.Ako moje dami kajete kak da otkaja alkohola, bez vzimane na lekarstva.Mnogo shte sam vi blagodaren,ako mi kajete?

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13238 seconds