Новини и статии

Антиоксидантите - ахилесовата пета на грипния вирус?

Публикувано в: Любопитно 4 November 2009

Антиоксидани в борба срещу грипа?

Белтъкът, подпопомагащ размножаването на вируса, уврежда епителните клетки на белия дроб, като довежда до събиране на течност. Това съобщават учени от Алабама в изданието на Федерацията на американските дружества по експериментална биология.

Според изследователите вече е по-ясен механизмът,  по който грипът атакува белия дроб, и това дава надежда за разработката на ефективни методи за противодействие. Те посочват, че ахилесовата пета на H1N1 може да се окажат антиоксидантите.

Изследователите  установили, че М2, протеинът, съдържащ се във вируса, уврежда белтъка, благодарение на който дробовете се пречистват от течност. Последствието е увеличаване на свободните радикали /оксиданти/. Ръководителят на изследването проф. Садис Металон посочва, че при експериментите било наблюдавано действието на М2 при наличие на антиоксиданти. В този случай белтъкът в белодробните клетки не се увреждал. Резултатът бил потвърден и при опити с човешки белодробни клетки.

Ваксините ще останат основното средство за борба с вируса. Но това изследване отваря път към намиране на принципно ново лечение, когато заболяването вече е налице. Вирусите имат силни мутагенни свойства и затова трябва да се търсят нови пътища за решаване на проблема,посочват учените.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.21269 seconds