Новини и статии

Австралийските деца не обичат зеленчуци

Публикувано в: Здравни новини 27 June 2009

Австралийските деца не обичат плодове и зеленчуци, а техните родители са безсилни да променят създалата се ситуация, смятат специалисти от Австралийския институт за здраве и благосъстояние /AIHW/, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Според данните от последното изследване, едва 3% от децата на възраст 4-8 години и 2% от децата от 9 до 13 години ежедневно ядат порция зеленчуци. Останалите "залягат" на тестени и сладкарски изделия. Междувременно местните диетолози са установили свои норми за консумацията на растителни храни: за 4-7 годишните се препоръчва по една порция плодове и две зеленчукови дневно. Колкото по-възрастни стават децата, толкова по-голяма става тяхната ежедневна норма /по четири порции плодове и зеленчуци към 18-та година/. Една порция е равна на половин чаша среден размер. Без съмнение, картофите не са панацея за разрешаване на проблема. Но даже с включването на мазните пържени картофки, така любими на младите австралийчета, те все едно не могат да покрият дневната норма. По думите на представителя на института AIHW Даян Олдридж, отсъствието на растителни храни в детското меню е обезпокояващо. "Растящият организъм не получава необходимите витамини и минерали. Това води до проблеми на растежа, теглото, функционирането на дебелото черво и други хронични заболявания", предупреди Олдридж.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.01143 seconds