Новини и статии

Бедността в детството води до болести на стари години

Публикувано в: Здравни новини, Любопитно 16 July 2009

jbuhx86n

Бедността и ниският социален статут в детството може да причини хроничен стрес, който необратимо да промени хормоналната система и да съдейства за развитието на болести в зряла възраст, установиха автори на изследване, публикувано в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Натрупаната за десетилетия медицинска практика свидетелства, че преживяните в детството икономически трудности повишават рисковете от болести при възрастните на 50-60 години, съобщава РИА "Новости". Но досега учените не знаеха, кой биологичен механизъм е свързан с това. Авторите на изследването, Грегъри Милър и неговите колети от университета на Британска Колумбия /Канада/, са анализирали скоростта на работата на гените при 103 доброволци, имащи различен социален и икономически статут в ранно детство. В организма на хората, отгледани в бедност, е регистрирано по-високо равнище на хормона кортизол, известен също така като "хормон на стреса", а също фактори стимулиращи възпалителните процеси. Кортизолът оказва комплексно въздействие на организма, повишавайки кръвното налягане и подтискайки възпалителните процеси, а също така участва в обмяната на веществата. Той също така влияе и на нервната система. Количеството и активността на рецепторите на кортизола в организма на хората, прекарали в бедност детството си, са се оказали значително по-малко, което позволява на тези хора по-добре да се справят с новите стресови ситуации. Впрочем, както показват изследванията, тази на пръв поглед "положителна" страна води до намаляването на противовъзпалителното действие на кортизола. Това на свой ред благоприятства развитието и задълбочаването на възрастови заболявания, като инфаркт, артрит, остеохондроза и много други.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18090 seconds