Новини и статии

Гените виновни за наднорменото тегло?

Публикувано в: Здравни новини, Любопитно 14 October 2010

fatbelly
Един от често задаваните въпроси e дали причина за свръхтеглото са гените или начинът на живот? Резултатите от най-новите изследвания гласят: между 40 и 70 процента от риска за затлъстяване се наследяват, предаде Дойче веле. Изводите на учени от Кембридж, Масачузетс, хвърлят светлина по въпроса, как се напълнява, но същевременно са свидетелство за необходимостта от следващи проучвания и експерименти.

Учените са открили множество нови гени, които очевидно са тясно свързани със затлъстяването и натрупването на мазнини в тялото. В рамките на изследването са обобщени данните от 70 отделни проучвания, включили почти 250 хиляди участници. При направения анализ са били потвърдени известните и досега 14 гени, оказващи влияние за затлъстяването, но и са били идентифицирани 18 нови. Някои от вече известните гени играят роля за регулирането на чувството за глад и жажда, но повечето изобщо не са били свързвани досега с енергийната обмяна на веществата.

В изследването затлъстяването е било измерено чрез индекса на телесната маса, съгласно който хората с показател над 25 се водят с наднормено тегло, а тези, които надхвърлят 30 - затлъстели. Учените са установили, че участниците в изследването, при които са били открити всичките 32 гени, влияещи на индекса на телесната маса, са тежали между седем и девет килограма повече от тези, при които са били открити по-малък брой варианти.

Идентифицираните 32 гени обясняват обаче само скромните 1,45 процента от индивидуалните вариации на индекса на телесната маса. Следователно трябва да има и още неизвестни до момента рискови гени. Учените прогнозират, че техният брой е 284 и ако това се окаже вярно, ще даде обяснението за 4,5 процента от варирането в индекса на телесната маса.

Животът като „ябълка" - по-опасен от този на „крушата"

Чрез друг анализ, концентриран върху съотношението между талия и ханш, са били открити 13 нови гени, оказващи влияние на разпределението на мазнините в тялото. По този показател хората се делят на два типа - ябълка, при които мазнините се трупат най-вече в областта на корема, и круша - с повече мазнини по задните части и бедрата. Новооткритите 13 гени са свързани с регулирането на холестерина и инсулина, а и както е известно от преди - при хората от типа „ябълка" рискът от заболявания от сърдечен инфаркт и проблеми с кръвообращението, както и от старчески диабет, е по-висок дори и при нормален индекс на телесната маса.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17854 seconds