Новини и статии

Безплатни ваксини срещу A (H1N1) за 180 хил. българи

Публикувано в: Здравни новини 15 October 2009

Противогрипна ваксина

Националният пандемичен комитет е решил да бъдат закупени ваксини срещу новия грипен вирус A (H1N1) за 180 хил. души, което представлява 10% от рисковите групи в България. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев след заседание на комитета.

Срещу свинския грип първо ще бъдат ваксинирани децата над 6-месечна възраст, хората с тежки хронични заболявания, бременните жени, здравните работници. Имунизацията ще започне в началото на следващата година. Засега ваксината няма да се продава свободно в аптеките. Ще бъдат осигурени допълнителни количества противогрипни препарати, както и ще се закупят консумативи за Националната референтна лаборатория.

Д-р Нанев, който е заместник-председател на пандемичния комитет, обяви, че е взето решение как да се действа при условия на пандемия в страната. Всички министерства трябва да подготвят планове за функционирането си при отсъствие на над 30% от персонала.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15597 seconds