Новини и статии

Билковите вани запазват младостта

Публикувано в: Здравни новини, Красота и естетика 2 June 2011

Ваните с билки успокояват и отнемат възпалението на кожата, почистват я и я правят стегната и еластична.

vanasbilki

Смесени билкови вани (съхраняват младостта и свежестта на кожата)

Продължителност на процедурата 20-30 минути.

Смес от листа на мента, евкалипт, бреза, ягода, орех в съотношение 3:2:2:2:1 за 3 л вода. Билковата смес залейте с кипяща вода, затворете съда и оставете да престои 2 часа. След това прецедете и налейте във ваната с топла вода.

Смес от листа маточина и мащерка в равни количества за 2 л вода. Листата залейте с кипяща вода и оставете да киснат 1,5 часа. Прецедете и добавете във ваната.

Един килограм ситно нарязан хмел (шишарки) за 3-4 л вода. Залейте го със студена вода за 5-10 минути и кипнете за 5 минути. Оставете да изстине за 10 минути, прецедете и излейте във ваната с топла вода.

Вана с коприва (намалява умората и лекува възпалението на кожата); 50 г изсушени листа от коприва залейте с гореща вода и кипнете за 15-20 минути. Прецедете отварата и прибавете във ваната. Потопете се в нея за не повече от 20-25 минути.

Вана с липов цвят (успокоява нервната система)

100 г липов цвят се залива с 2 л вода и се оставя за 5-10 минути. След това се кипва за 5 минути и се изчаква да изстине още 10 минути, прецедете и добавете към ваната. Желателно е престоят във ваната да е 20 минути.

Вана с градински чай (отнема напрежението на кожата, помага при прекомерно потене)

Кипнете 200 г градински чай в 1 л вода. Оставете да престои 20 минути и след прецеждане изсипете във ваната с топла вода.

Вана с лайка (успокоява, помага за здрав сън, намалява възпалението на кожата)

Две чаши цветове от лайка и липа залейте с литър гореща вода. Кипнете за 15 минути, снемете от котлона да престои 3 часа. След това изсипете във ваната с топла вода с температура около 36 градуса.

Вана с лайка, коприва и мащерка (почиства кожата, изпъва я и я прави по-еластична)

Една чаша цветове от лайка и по половин чаша с маточина и коприва е билковата комбинация, която се залива с 1 л кипяща вода, варете 15 минути, оставете да изстине, прецедете и налейте във ваната.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15232 seconds