Новини и статии

Биохраните вече са с нов европейски знак

Публикувано в: Здравни новини 6 July 2010

Биохраните ще носят нов европейски знак вместо позната досега калинка

bioprodukti

Днес знакът беше представен от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в хипермаркета „Пикадили" на столичния мол „Сердика център". Върху новото лого за биопродуктите, изработено от германски студент, са изобразени 12 бели звезди, разположени върху светлозелен фон. С одобряването му от Европейската комисия на 2 юни то става задължително за всички страни от ЕС. Предвиден е 2-годишен гратисен период, през който ще се продават и продукти, носещи стария знак с калинка. „Препоръчвам на производителите да не изчакват двегодишния период, а да се ориентират към новия знак", заяви Мирослав Найденов.

Като биопродукти могат да се обозначават само храни, които не са генномодифицирани и са произведени в екологично чиста среда, без употребата на химически вещества.

Заедно с европейското лого производителите ще могат да слагат върху стоките и национални или регионални знаци. За съответствието между етикетите и качеството на продуктите ще следи бъдещата агенция за контрол върху храните.

В момента на пазара се продават стоки, върху които е отбелязано, че са от екологично чист район, но това не означава, че става дума за биопродукти, допълни министър Найденов. Дори настина да са произведени в незамърсен район, ако са използвани химически вещества, или става дума за генномодифицирани организми, продуктите не отговорят за изискванията за биохраните.        

Източник: Health.bg

  • Етикети:
  • ЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08244 seconds