Новини и статии

Запекът – ранен симптом на паркинсон?

Публикувано в: Здравни новини 2 December 2009

Запекът може да е сигнал за развитие на паркинсон

Американски учени твърдят, че хората, които имат проблеми с констипацията, са с повишен риск от развитието на паркинсон, съобщи Ройтерс.

Проучването, публикувано в Neurology, сравнява данните за 196 пациенти, които са развили дегенеративното заболяване на средна възраст от 71 години, и 196 здрави доброволци. Резултатите показват, че 36% от болните са имали хроничен запек в сравнение с 20% от контролната група. След като са взети предвид някои външни фактори като възраст, тютюнопушене, прием на кафе, лекарства, предизвикващи запек и др. е установено, че хората с паркинсон са били два пъти по-засегнати от констипация.

Запекът може да се приеме като ранна проява на невродегенеративните процеси, характеризиращи паркинсона, но учените смятат, че са необходими още доказателства в подкрепа на тази теория.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15922 seconds