Новини и статии

Болните бъбреци водят до анемия

Публикувано в: Здравни новини 5 June 2009

При всеки седми органите не работят на пълни обороти

Болните бъбреци са на път да се превърнат в нова световна епидемия. Много хора в момента страдат от сърце, високо кръвно, затлъстяване или диабет. Връзката между тези заболявания и бъбречната недостатъчност обаче е изключително тясна, установиха учените. Според тях никой не може да каже къде започва едното и къде свършва другото. Анемията пък е едно от най-честите усложнения, до които водят болните бъбреци.

Един от всеки седем души по света има в някаква степен хронична бъбречна недостатъчност. Само преди няколко години броят им е бил значително по-малък. Тогава болни бъбреци е имал един от десет души. Неправилният начин на живот обаче драстично и бързо увеличава числото на потърпевшите. При болните хора бъбреците започват да функционират по-слабо. Ако заболяването не се лекува, те могат да спрат и напълно. Тогава единственият изход за човек е диализата или трансплантацията.

Причините за заболяването може да бъдат различни. Високото кръвно често стои в основата на проблема, защото уврежда съдовете на бъбреците. Запушванията на уринарния тракт заради камъни, уголемена простата или тумор са друга причина за увредата на органите. Кистите по бъбреците също могат да доведат до намаляването на функцията им. Високата захар при диабета или уринарните инфекции също са сред причините за бъбречната недостатъчност. До нея могат да доведат и автоимунни заболявания като лупуса. Симптомите на болните бъбреци също са изключително много и различни. Сред тях са умора, замайване, болка в гърба, камъни в бъбреците, повишено кръвно, прекомерна жажда, отоци, гадене, често уриниране и т.н. Причината за това е, че бъбреците са сред основните органи, които допринасят за равновесието в организма. Те пречистват кръвта и отделят навън допълнителното количество вода и ненужни вещества. На всеки 24 часа бъбреците филтрират и връщат в кръвта около 200 литра течности. Освен това функционират като жлеза, която произвежда два важни хормона. Първият се нарича ренин и играе ключова роля в контрола над кръвното. Благодарение на него се регулира нивото на на калия и натрия в организма. Вторият се нарича еритропоетин и има значение за снабдяването на кръвта с кислород. Затова, ако бъбреците се увредят, те отключват низ от много други проблеми. Анемията е едно от основните последствия. От нея страдат между 60 и 80% от пациентите с болни бъбреци.

При анемията кръвните телца имат по-кратък живот и са по-малко на брой. Нивата на хемоглобин в кръвта съответно са по-ниски - под 13.5 g/dl за мъж и 12 g/dl за жена. Заради това в организма няма достатъчно кислород. Тогава сърцето започва да работи по-усърдно. По този начин обаче се нарушава ритъмът и се увеличава рискът от инфаркт. Затова анемията е основната причина хората с болни бъбреци много често да умират от сърце.

Анемията увеличава и риска от пълното спиране на бъбреците. Болестта може да се лекува с медикаменти, които стимулират образуването на еритропоетин. По този начин се забавя и прогресът на бъбречната недостатъчност. Ако болестта не се спре, се стига до диализа или трансплантация. У нас обаче и двете дейности не се вършат като хората.
Донори за трансплантация няма и се чака с години за операцията. Центровете по диализа пък са ужасно амортизирани. За да не стигате дотам, е достатъчно просто да ходите на една-две години на профилактичен преглед при уролог. У нас най-добрите специалисти работят в Александровска болница в София и бившия ИСУЛ.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

mn e gadno tova da te boli b1brek ne 4akai te a se ob1rnete k1m lekar

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14713 seconds