Новини и статии

Повишена заболеваемост от морбили във Варненско

Публикувано в: Здравни новини 11 February 2010

chickenpox1

Болестта морбили става все по-агресивна към бебетата до 13-месечна възраст. Това каза д-р Светла Станева от РИОКОЗ-Варна, допълвайки, че тенденцията за увеличение на заразените с дребна шарка деца започнала да се вижда ясно още от началото на годината. „Това говори, че имунитетът на жените по време на бременността е бил понижен и не е успял да създаде достатъчно антитела срещу вируса", поясни д-р Станева.

От началото на епидемията през юли 2009 г. досега броят на заболелите бебета в областта е 90. Толкова са и регистрираните с морбили деца на възраст от 15 до 19 години. Най-много засегнати от болестта са децата от 1 до 14 години.

Интересен факт, който установиха епидемиолозите през последните дни е, че 42 процента от заболелите във Варна и региона са били ваксинирани срещу болестта, което говори, че изграденият по този начин имунитет не е достатъчно стабилен.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13881 seconds