Новини и статии

Ботоксът – само от специалист

Публикувано в: Красота и естетика 4 June 2010

botoks3

В страната има много нерегламентирани студиа, центрове и клиники за естетически манипулации, зад които не стои нито един реален специалист. Това заяви доц. Мирослава Кадурина, началник на Катедрата по дерматология към Военномедицинска академия.

Доц. Кадурина, която е и президент на провеждащата се в София до 6 юни Лятна академия по практична дерматология и естетична медицина, посочи, че вече е изработен стандарт, уреждащ при какви условия и от кого ще се извършват дерматологичните и естетичните процедури. Например поставянето на ботокс ще може да се прави само от пластични хирурзи и дерматолози, а липосукцията - и от хирурзи с обща практика. Лазерна епилация ще се извършва от дерматолози и пластични хирурзи, които могат да работят с лазерни апарати.

Предстои да бъде разработена и наредба на Министерството на здравеопазването, регламентираща работата на центровете за красота и козметичните салони. Целта е да се предотврати нелегалната дейност в такива места, в които не работят специалисти (дерматолог, пластичен хирург), за да бъде защитен пациентът.

През миналата година са направени 10 хиляди манипулации с ботокс. Официалната фирма доставчик обаче е внесла от веществото само за 140 души, съобщи ген. Стоян Тонев, началник на ВМА. По думите му, със стандарта и наредбата ще се засили и контролът на препаратите за пластична и естетическа хирургия, които се внасят у нас.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.03174 seconds