Новини и статии

Безплатни изследвания за хепатит В и С в Стара Загора

Публикувано в: Здравни новини 25 November 2010

kraventest2

Безплатен скрининг за хепатит B и C ще се проведе утре, 26 ноември, в Стара Загора.

Изследванията ще се извършват без предварително записване от 9:00 до 12:30 часа и от 13:00 до 16:30 часа в сградата на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

На показалите положителен резултат за хепатит ще бъде дадена подробна информация за заболяването и начините на лечение. При необходимост ще получат съдействие за започване на терапия. На всички изследвали се ще бъдат предоставени информационни материали за заболяването и начините за превенция.

Скрининговата акция в Стара Загора е част от дългогодишна и мащабна кампания на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист". Инициативата вече обхвана София, Варна, Пловдив, Банско и Благоевград и за пръв път се провежда в Стара Загора. Целта е да се предостави възможност на максимално голям кръг от хора безплатно и анонимно да установят своя хепатитен статус.

Годишно от вирусен хепатит умират четири пъти повече хора, отколкото от СПИН в световен мащаб. Заразяването с хепатит В и С става основно по кръвен и по полов път. Тъй като симптомите на заболяването са трудно разпознаваеми, то често остава недиагностицирано и се превръща в хронично.

Нелекуването на хроничните хепатити може да доведе до тежки усложнения - цироза,  рак на черния дроб и смърт. Единствено ранното диагностициране на хепатит В или С и навременното започване на адекватно лечение е добра предпоставка за благоприятен изход.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.21474 seconds