Новини и статии

Да подготвим косата за есента

Публикувано в: Красота и естетика 14 September 2011

zdravakosaprezesenta

Знаете ли, че косата си има собствен живот. Както всички клетки в тялото ни тя има жизнен цикъл с фаза на растеж, покой и опадане. През есента косата ни се намира в третата фаза и това е причината да пада повече от обичайното. Не изпадайте в паника, просто се погрижете за нея! В студеното време се прибавя и въздействието на околната среда. Сухият въздух в помещенията допълнително я лишава от влага, добавя се и електростатично напрежение. Недостигът на витамини и простудните заболявания отнемат от организма много соли. Всичко това се отразява негативно на здравето и красотата на косата.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да възстановите косата и да я подготвите за студеното време.

Подхранването съживява

През есента овлажняващите и лечебни маски за коса са необходимост. За да съживите косата, потърсете подхранващи балсами и шампоани със съдържание на природни овлажнители (морски водорасли, алое вера и др.). Грижата за косата се допълва от интензивни подхранващи маски с минерали, витамини и естествени съставки като авокадо, глицерин, жожоба и др., които въздействат в дълбочина. Необходимо е да ги нанасяте веднъж седмично.

Масажирайте главата

В студеното време не бива да излизате на улицата с влажна коса. Освен това, избягвайте да я навивате с много гореща маша, защото се изсушава. Не използвайте пластмасови гребени, а четка с естествен косъм и редовно си правете масаж на главата.

Чешмяната вода допълнително изсушава косата, затова е добре тя да се измива с преварена или минерална вода и по възможност да не се изсушава със сешоар.

Внимавайте със стилизиращите продукти

Не прекалявайте със стилизиращите средства. Под въздействие на дъжда и влагата, обилното количество гел или лак, поставени на косата, й придават замърсен вид. Използвайте леки продукти за коса, също козметика без силикон.

През есента косата силно се наелектризира, затова грижливо подбирайте шампоани и балсами с антистатичен ефект.

Да стоплим косата

В най-студените дни носете шапка. В студеното време кръвоносните съдове на главата се свиват, забавя се микроциркулацията на кръвта и луковиците на косата не се хранят достатъчно. Шапката запазва нормалната циркулация, затова не трябва да е тясна и по възможност да е изработена от естествени материали.

Цветовете се запазват

Есента е най-подходящото време за промяна на цвета на косата, защото слънчевите лъчи отслабват и боята се запазва по-дълго. Отслабена след жаркото лято, тя лесно се тонира с безкислородни бои. Ако говорим за употребата на професионални бои, те не само насищат цвета, но успоредно с това се грижат за косата, като я подхранват и овлажняват.

Храненето е важно

За здравето и красотата на косата от значение е пълноценното хранене. Включете в менюто си достатъчно месо, защото протеините, които съдържа, са структуроопределящи за косата. Всеки ден ние се нуждаем от поне една лъжица растително масло. Полезни храни за косата също са орехите и тлъстата риба. Включете в храненето си богатите на цинк морски продукти, съчетани с приемането на два литра вода всекидневно.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.05122 seconds